domingo, junio 16, 2024

«En Andalucía, la reforma laboral no se ha adaptado a sectores vitales como el turismo, la hostelería o la agricultura»

Fecha:

[ad_1]

Respaldada per un consenso sense precedents entre Govern, sindicatos i patronals, i tras una completa aprovació parlamentaria, la nova reforma laboral és una realitat consolidada que aborda molts dels grans problemes estructurals del mercat de treball a Espanya, definit des de fa anys per les mateixes. altes tasas de paró (14,5% de la població activa) i la temporalitat (26% de contractes eventuals).

Per conèixer en detall les implicacions que aquest nou entorn representa legalment per a les empreses i els treballadors, Adecco, líder mundial en la gestió de recursos humans, i l’Associació per al Progrés de la Direcció (APD) han organitzat la jornada “Reforma laboral. Un nou mercat de treball per a la recuperació econòmica”, que ha tingut lloc aquest matí a Màlaga i que ha reunit a més de 70 empreses de la zona. Una iniciativa amb la que apropar a les organitzacions la nova realitat normativa i les seves obligacions com a agents empleadors.

Gerardo Arias, director regional de Adecco en Andalucía Oriental, ha estat l’encarregat de donar la bienvenida a l’esdeveniment d’avui, i ha posat el focus en la importància del consenso que trae aquesta reforma laboral assenyalant que “abordarà problemes estructurals del mercat de treball com a les elevades tasas de treball, l’alta temporalitat i les qüestions capitals com la negociació col·lectiva o la ultraactivitat, o els mecanismes vermells”.

A continuació, el secretari general de l’Empleo de la Junta d’Andalusia, Agustín González, ha inaugurat la jornada i ha assenyalat que demanaria ser crític amb la nova llei i ha destacat que “este text pretén donar forma a les exigències acordades per la UE per a accedir a les seves ajudes. Introdueix mesures que se’ns exigien. Espanya es va comprometre a limitar l’ús de la contractació temporal i que ara només tingui un origen causal. Esta norma ha generat molta incertidumbre pues ha passat molt temps de negociacions, també per les eines legislatives empleades (és un decret ley), el període d’implantació que l’acompanya i pel context que vivim.”

“És una modificació moderada pel que fa al que s’esperava sobre la reforma de 2012. Però va faltar una remodelació més profunda de certs aspectes. La situació d’emergència social i econòmica actual necessitava del consens de totes les parts per reactivar l’economia i la generació d’ocupació. Y cuando parece que vamos a empezar a levantar la cabeza surge una incipiente guerra que ens va a afectar”, no ha deixat de senyalar el secretari general d’Empleo.

Sobre la nova norma, González ha assenyalat que “Si una reforma és necessària perquè algo no funciona o és manifiestamente millorable. Per exemple, a España hi ha problemes estructurals del mercat de treball que havia que solucionar: alt desempleo, alta temporalitat, estrecha horquilla salarial entre les posicions més qualificades i les menys que son desincentivadores per als treballadors, i un desajuste entre els requisits de les empreses. i la formació/qualificació dels treballadors”.

“España es el país con la mayor tasa de paro de la UE, nuestra tasa de empleo es del 62% (frente al 68% de media de Europa), y, la alta temporalidad que tenemos en España frente a la UE es de 10 punts per sobre. La reforma no sembla que es preocupi pel treball salvo per les mesures relacionades amb els ERTE, encara que se’n faci menys mesures relacionades amb les polítiques actives d’ocupació. Sobre la creació d’ocupació, és difícil valorar l’impacte de la reforma en ell pues és un fenomen més cíclic. Probablement la norma reduirà la temporalitat però a Andalucía i Espanya la tasa de temporalitat en l’empresa privada ja se’n venia reduint en els últims anys, el dato és que no sempre temporalitat és sinònim de precarietat”, ha assenyalat González.

Sobre el seu efecte a la regió, el representant de la Junta ha matitzat que “en Andalucía, la reforma laboral no s’ha adaptat a sectors vitals com el turisme, l’hosteleria o l’agricultura. Per exemple, en l’agricultura, amb les diferents campanyes agrícoles, les ajudes son incompatibles amb l’ús del contracte fijo discontinuo per lo que habrà que buscar fórmules per a atajar aquest problema, em consta que ja està fent. Igual succeeix amb els investigadors que estan a les universitats espanyoles, o amb els autònoms i Pymes que no tenen la possibilitat d’adaptar-se ràpidament als canvis normatius. En general, és una reforma basada només en reduir la temporalitat “a les braves” sense comprendre la realitat de tots els sectors, podria haver-se buscat un major equilibri entre la productivitat i la millora de les condicions de treball”.

Per últim, González ha indicat que “per a que un país sigui més eficient i productiu el paper de la formació i l’actualització de la població activa va ser vital. Hem de jugar un paper important les AA.PP. per poder oferir als treballadors aquests programes de qualificació i millors polítiques actives d’ocupació”.

La visió de patronal i sindicats
La jornada ha contat amb dues taules de debat. La primera de ellas ha sido introducida por José Manuel López, presidente del consejo empresarial de Relaciones laborales de la Confederación de Empresarios de Andalucía (CEA), y tras esta intervención el moderador Cristóbal García, socio de Garrigues, ha dado paso a Sergio Santos, secretari d’Ocupació i Noves relacions laborals de CCOO i Juan Carlos Hidalgo, secretari de Relacions laborals i Empleo de UGT. Ells han abordat aspectes com l’impacte de la normativa a les empreses malignes i el paper dels sindicats en la nova negociació col·lectiva.

En la seva intervenció, José Manuel López, president del consell empresarial de Relacions laborals de la CEA, ha afirmat que aquesta nova ley “és positiva per als empresaris (i treballadors) i és resultat del diàleg social que fa des de fa dècades al nostre mercat. de treball. A més, és positiva si es pensa de dónde venim -una proposta de derogació de la reforma laboral anterior-”.

“Estem satisfechos amb el manteniment de la flexibilitat interna de les empreses”, ha indicat el portavoz de la patronal andaluza. Sobre altres aspectes abordats per la nova ley ha assenyalat que “nosotros com a empresaris defensem la lliure competència, però en certs sectors veiem que havia competència irregular: les empreses del mateix sector podia treballar amb remuneracions molt diferents, la situació que els empresaris no ens agradaven. . Ahora esto se va a abordar”, marcaba José Manuel López.

“En matèria de contractació temporal, el cavall de batalla ha estat baixar la tasa de temporalitat. En el sector privat és important, però és molt major en el sector públic. L’any 2021, a Andalusia es va firmar més de 4 milions de contractes temporals, ara hi ha que veure com reconducim aquest treball. Se refuerza el contracte fijo discontinuo que supone que la empresa tenga que cambiar de mentalidad y valorar si verdaderamente necesitamos cubrir ese puesto de trabajo. A més, per al camp no val el contracte fijo discontinu. En la Construcción sí que s’ha preocupat de buscar una solució a aquest problema de contractació”, continuava López.

“El nou pronòstic és que habra un trasllat de la contractació temporal a altres modalitats, que habra un freno a la contractació en general perquè l’empresari pensarà molt bé el contracte, i creo que les empreses de treball temporal d’estiu creixen les seves contractacions a curt termini. pels fijos discontinus. Més a llarg termini creiem que ens acostumarem als EREs i als menys objectius”, ha conclòs el president del consell empresarial de Relacions laborals de la CEA.

Per la seva part, Sergio Santos, secretari d’Empleo i Noves relacions laborals de CCOO, ha assenyalat que “lo positiu d’aquest acord ha estat acometer retrats importants no sols per a Espanya sinó també per als estaments europeus. Se potencian les fórmules que tenian menys l’ús fins ara, la flexibilitat interna de les empreses o la incorporació dels joves que s’han format al món laboral, tot i que hi ha dubtes que ens han quedat talls com els desitjos, però en general, veiem el vaso. mig lleno. Esperem que les polítiques actives d’ocupació a més ajuden als efectes de la reforma sean els esperats”.

Per otro lado, Juan Carlos Hidalgo, secretari de Relacions laborals i Empleo de UGT, ha destacat que “estam satisfechos amb la norma. Teníam tras objectius clars: reduir la temporalitat i donar estabilitat als treballadors, compensar la situació de la negociació col·lectiva, i, en tercer lloc, introduir més mecanismes de flexibilitat que no obliguen al menyspreu que hauria de ser l’última opció de l’empresari. Creem que amb aquesta norma s’han complert aquests tres objectius, però també creiem que falta un nou estatut dels treballadors perquè en 10 anys han canviat molt les realitats laborals del nostre país: la desconexión digital, la figura de los riders, el teletrabajo. … tot això hauria d’estar reconegut en un nou estatut dels treballadors”.

La visió dels juristes

La segona taula, moderada per Santiago Soler, secretari general del Grup Adecco, s’ha centrat en aspectes com la contractació i subcontratación, la negociació col·lectiva o els mecanismes vermells. Han intervenido Cristóbal García, socio de Garrigues, Francisco José García, conseller de Cuatrecasas, i Antonio Torrecillas, socio de Martínez-Echevarría.

En paraules de Santiago Soler, secretari general del Grup Adecco: “La reforma afecta a capítols importants del modelo de relaciones laborales: temporalidad, subcontratación, negociación colectiva, flexibilidad, etc. mitjans comunitaris. El reto consisteix a aconseguir que aquesta reducció es ve acompanyada de creació d’ocupació. Per això seguim insistint en la conveniència de fomentar mesures de flexiseguritat, que permeten combinar la mínima flexibilitat necessària amb la creació d’ocupació que el país necessita”.

Per la seva part Cristóbal García, socio de Garrigues, ha volgut incidir en que “els sindicats ganen molts mitjans i representació amb aquesta reforma laboral, encara que hagin perdut alguns punts. Y esto es importante tenerlo en cuenta”. Sobre la temporalitat ha matitzat que “en España és alta perquè la forma d’extingir els contractes és molt exigent. La forma de reduir la temporalitat no és canviant les modalitats contractuals sinó dotar de flexibilitat externa a les empreses, abaratant el despido, etc.”.

Francisco José García, conseller de Cuatrecasas, ha reiterat que “no ha estat una reforma tan ambiciosa com volien els sindicats, però han tractat temes importants. La contractació temporal i l’aplicació de convenis col·lectius sí que s’ha modificat de manera substancial. Se ha tocat lo que havia d’haver tocat i ara només ens queda ver el desenvolupament normatiu de la reforma”.

Per últim, Antonio Torrecillas, socio de Martínez-Echevarría, ha afirmat que “la temporalidad del empleo venía de mucho tiempo atrás y son las Administraciones Públicas (independientemente del signo político que sean) las más sancionadas por el abuso de la temporalidad”.

[ad_2]

Comparte

Actualidad

Te puede interesar
Relacionado

Una oportunidad para quienes deseen tener personas en prácticas profesionales en su empresa

Encontrar talento fresco para una empresa lleva tiempo, especialmente...

Reprogramación Deportiva FicuVIR Pro; rendimiento Instantáneo para jugadores de élite

La reprogramación es un término muy utilizado en la...

ACS Recycling apuesta por la economía circular para reducir el impacto ambiental

Los aparatos electrónicos son indispensables en los hogares, ya...

Pickleball, la nueva afición de los amantes de deportes de raqueta

El mundo de los deportes se ha visto envuelto...