viernes, mayo 17, 2024

Zigor Maritxalar: «El bajo nivel de estudios es la razón principal de desempleo entre los 30 y los 44 años.»

Fecha:

[ad_1]

El mercado de trabajo a España vive una época de expansión. Segons les dades de l’última Enquesta de Població Activa (EPA) de l’Institut Nacional d’Estadística, el nombre d’ocupació va crear el tercer trimestre de l’any per sobre dels 20 milions de persones, una xifra que no es va superar des del quart trimestre de 2008. Sense embargo, no tots els perfils es beneficien per igual d’aquest augment de l’ocupació. El grup sociodemográfico de les persones d’edat mitjana amb un baix nivell d’estudis lleva años perdiendo peso en el mercado de trabajo, y corre por lo tanto mucho més risc de ser expulsat del mercat laboral.

La educación continúa siendo una asignatura pendiente en España” -Indica el experto en empleo y CEO de Grupo ImplicaZigor Maritxalar- Els joves que deixen els estudis entre els 18 i els 24 anys es troben al arribar als 30 amb una situació d’estancament professional o inclòs desempleo a llarg termini degut al seu baix nivell de formació.”

Segons dades de l’Encuesta de Població Activa (EPA), en els últims tres anys la franja de treballadors d’entre 30 i 44 anys ha perdut 475.300 ocupats, dels quals la inmensa majoria (368.800) no havia aconseguit un nivell de formació secundària amb orientació professional.

En el mateix període, des del tercer trimestre de 2018 fins a l’actualitat, en la franja d’edat d’entre 30 i 44 anys solo augmenta el nombre d’ocupats entre els treballadors que han completat la segona etapa d’educació secundària amb orientació professional (més 37.200 persones, fins a les 852.600).

Formar-se més allá dels 30 anys

El dato és especialment rellevant perquè, d’acord amb Eurostat, España és el segon país d’Europa amb una major tasa d’abandonament escolar prematur, solo per detrás de Malta (16% el 2020 segons els últims dades).

Per aquest motiu, cada vegada més persones opten per seguir formant-se a partir dels 30 o els 40 anys. Zigor Maritxalar explica: “En la actualidad, dentro de les formacions de FP i els cursos professionals especialitzats ofereixen moltes facilitats per conciliar els estudis amb les responsabilitats de la vida adulta i obtenir una titulació d’alta demanda en temps record. És una opció comuna tant als cursos presencials com a les formacions en línia, però aquestes darreres estan vivint un gran boom l’últim any. Més del 67% dels alumnes que estudien en línia en Implica son majors de 30 anys i en la seva majoria es decantan per formar-se en habilitats tecnològiques”.

Els efectes de la crisi del 2008

Segons el INE, l’edat dels mitjans d’emancipació a Espanya es troba als 29,5 anys, una xifra que ja de per sí supone un retraso significatiu pel que fa a Europa (26,2 anys). Així, aquesta tendència del mercat laboral que va en contra dels treballadors a partir dels 30 anys amb baixos nivells de formació té un impacte social important, perquè coincide precisamente amb el moment en el que la majoria començan a construir el seu projecte vital.

“Esta és una generació que en gran mesura es va incorporar al mercat laboral en un moment de crisi profunda, lo que ha dificultado que puguin suplir amb l’experiència una formació insuficient o inadequada”, analitza el Ceo de Implika. “Hace quince o veinte años la FP era molt diferent, i moltes d’aquestes persones no trobaron en el seu moment una oferta formativa adequada als seus interessos ni orientats a la empleabilitat. Hoy l’abanico de possibilitats és molt més ampli, tant en temàtiques com en modalitats: presencials, en línia o mixtos”.

Més de 70.000 majors de 29 anys estudiant FP en línia

És una tendència que es nota a les estadístiques oficials d’EDUCAbase. A partir dels 29 anys es disparen les matriculacions en Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior.

Segons les dades del curs 2019-2020, en el Grau Mitjà aquesta franja d’edat ja suposa un 16,3% del total de l’alumnat. En la modalitat online son 23.264 alumnes, el 72,7%. En el Grau Superior los mayores de 29 años suman el 23,2% del total. En régimen online son 50.538 alumnes (66%).

Hasta fa pocs anys, estudiar s’associava habitualment amb la juventud i començar uns estudis més tard dels 30 semblava un despropòsit. En aquests temps el mercat laboral espanyol exigeix ​​el canvi d’aquest paradigma.

[ad_2]

Comparte

Actualidad

Te puede interesar
Relacionado

Francisco Navarro Galindo publica ‘El anaquel de los libros olvidados’, una obra inspirada en los escritores

CÍRCULO ROJO.- Francisco Navarro Galindo destaca de su libro, ‘El...

Passarella Pop estará presente en Friki Days Gandía

Pasarella Pop, una de las tiendas más populares en...