domingo, mayo 5, 2024

Siglo Futuro otorgó el premio «Valores humanos y culturales» a Elena Guijarro, decana de COACM

Fecha:

[ad_1]

Este mes d’octubre, en el teatro auditorio Buero Vallejo de la ciudad de Guadalajara tenía lugar la Gala 30 Aniversario de la Fundación Siglo Futuro, en la que se hizo entrega de los Premios Fundación Siglo Futuro 2020 a los Valores Humanos y Culturales, siendo una de las galardonadas la decana del COACM, Elena Guijarro Pérez.

“Los premios Siglo Futuro -Valores humanos y culturales- es instituyeron en 1999 para agradecer la trayectoria, a través de su trabajo profesional o altruista, de personas que hayan destacado dentro de cualquier faceta cultural, social, política, artística, científica o valores humanos. ”, explica Juan Garrido, president de la Fundació Siglo Futuro.

El jurat d’este galardón ho conforma el comité executiu i el patronat, els seus membres poden proposar un candidat o candidat d’entre els que posteriorment es vota per elegir els premiats.

“Elena Guijarro era una persona idònia per rebre aquest premi. Ser la primera dona en ostentar el cargo de Decana del Colegio de Arquitectos de Castilla – La Mancha, és una singularitat a la que es veu un compromís amb temes tan importants com l’urbanisme sostenible, la defensa del paisatge i la humanització de l’entorn, segons mostró en su toma de posesión”, afirma el president de la Fundació.

La decana va assistir a la gala amb muletes per un petit percance sofrit aquest matí, però no va perdre l’oportunitat de participar en la cerimonia. “A pesar de les indicacions mèdiques no podia renunciar a estar en l’acte de lliurament d’un premi tan important per a mi”, va començar Elena Guijarro en una intervenció on l’agradecimiento als membres de la Fundació i del jurat, i especialment al seu president. Juan Garrido, va ser el primer, sense olvidar per un moment que “en la concessió d’aquest premi ha tingut gran pes el fet estar al front del Colegio de Arquitectos com a primera decana. “Es para mi un verdadero orgullo trabajar para el colectivo” afirma Guijarro. “Cuando Juan Garrido em vaig llamó per comunicarme la noticia, no acabava d’entendre els motius. Juan em va dir que repasaria la meva trajectòria i la trobada. Y la verdad es que después de más tres años de profesión miro atrás y me doy cuenta de que hay ocasiones en las que ha pesado mucho más el aspecto humano y cultural que las retribuciones económicas”, continuaba Elena Guijarro.

En un breu repas per la seva trajectòria professional, l’arquitecta va registrar com l’ajuntament d’Escariche, el seu poble, va ser el seu primer projecte res més sortir de la universitat. “Fue un grandísimo reto pero quan confíen en te posars tota la carne en el asador, i intentas fer les coses lo millor possible. D’aquest primer projecte, va sorgir un edifici que va sorprendre, i al que va prosseguir el centre cultural de la localitat. Lo bonito d’aquells projectes és que a més t’impliqui en la manera d’aconseguir la finançament necessària per dur-los a terme” relataba l’arquitecta.

Un altre treball destacat de la trajectòria d’Elena Guijarro, fou primer el anteproyecto y búsqueda de financiación y luego el proyecto del colegio para niños autistas de Guadalajara, de la asociación “APANAG”. “Fue un projecte muy especial en el que aprendí muchísimo. Un treball molt satisfactori perquè son persones maravillosas, amb necessitats molt més importants que les merament constructives”.

A més, també va destacar la seva participació en iniciatives com a recuperació de l’Església de Santiago, amb el fin de convertir aquest edifici emblemàtic, situat al carrer Mayor de Sigüenza, al Centre d’Interpretació del Romànic de la provincia. “Casi sin saber cómo acabé siendo presidenta de la Asociación de Amigos de la Iglesia de Santiago. Tengo que agradecer a Primitivo Alguacil ya Mª Pilar Martínez Taboada que em va llamar per col·laborar en un projecte que va començar de la mà de Pilar Hierro i que ara mateix és una realitat. Ha estat un recorregut realment il·lusionant fins a arribar al punt en el que es troba actualment”

A aquest respecte, Juan Garrido va assenyalar que “la labor de Elena com a presidenta de l’Associació d’Amics de l’Església de Santiago no destaca cap sol pel treball de recuperació d’un edifici emblemàtic de la ciutat de Sigüenza, i el seu futur ús com a centre de interpretació del romànic de la provincia, sinó també per a la celebració en aquest espai d’importants esdeveniments culturals”

L’any 2012, Elena Guijarro va ser elegida presidenta de la demarcación de Guadalajara del COACM, en plena crisi, amb el gran compromís que ell suponía. Quan estaba decidida a deixar els cargos que havia ostentat en el col·legi se li va presentar l’oportunitat de postular el càrrec de decana del Colegio Oficial de Arquitectos de Castilla – La Mancha. “Tengo que agradecer a mi marido ya mis hijos el apoyo incondicional que me han mostrat en cada una de mis iniciativas”, afirmaba Elena, emocionada.

Respecte al seu treball ja els seus companys en el Col·legi, “he trobat gent molt valiosa en aquesta aventura, en la que, a més, tenia l’oportunitat de treballar amb les administracions a nivell regional i aconseguir fer coses importants. Quiero que agradecer la labor y el esfuerzo de todo el equipo que me acompaña en la importante tarea d’estar al frente del Colegio de Arquitectos de nuestra región. A tots y cada uno de ellos, tesorero, secretaria, vicedecana y vicesecretario, y los vocales que son los presidentes de cada una de las demarcaciones, es a quien quiero dedicarles este premio. Ostentar el cargo de decana m’ha donat l’oportunitat d’aprendre i créixer com a persona. A més, m’ofereix l’oportunitat de pertànyer al Consejo Superior de Colegios de Arquitectos de España, el que supone un gran honor y significa conocer a personas excepcionales”, assegurava la decana.

En una carrera professional tan amplia, de més de tres anys, hi ha èxits, hi ha fracasos i per suposat que hi ha projectes que provoquen polèmica. “Hay moments difíciles en el que algú pot posar en la teva capacitat professional. Recibir aquest premi en aquests moments és un aliciente per seguir lluitant pel que creus que realment mereix la pena, i per això es gradua enormement a la Fundació Siglo Futuro aquesta distinció. No sé si están claros los motivos por los que se me han concedido este galardón, pero lo que es seguro es que a partir de ahora voy a hacer todo lo posible para ser merecedora de él”. concluía la decana.

Per la seva part, el president de la Fundació Siglo Futuro, Juan Garrido, es va reafirmar en el seu compromís amb la cultura, la tolerància, la llibertat, el respecte i la igualtat, a l’igual que en els 30 anys d’existència de la Fundació i va expressar. su agradecimiento a todos los que han hecho posible que la Fundación haya llegado hasta nuestros días.

[ad_2]

Comparte

Actualidad

Te puede interesar
Relacionado

¿Para qué sirven las bombas de aire turbosoplantes?, por Warmpool

Las bombas de aire turbosoplantes son un tipo de...

Más cerca del aprendizaje con tutores personalizados

Los profesores particulares son una excelente opción para las...

BUK es un software de gestión de citas que aterriza en España

En mercados tan dinámicos como los de hoy, las...

¿Cómo celebrar una despedida de soltera original en Madrid?

Las despedidas de soltera son uno de los eventos...