domingo, septiembre 29, 2024

Unimos y Copade publican un estudio sobre «Las micro y pequeñas empresas en el contexto de la pandemia desde un enfoque de género»

Fecha:

[ad_1]

El context de la pandèmia ha transformat les dinàmiques socials i econòmiques, deixant al desnut la importància de la salut del planeta i l’essencial dels cuidados, com a sostén de la vida. És per ell que l’ONG Unimos Internacional, amb el suport de la Fundació Copade, ha realitzat l’estudi “Les micros i petites empreses en el context de la pandèmia des d’un enfocament de gènere” amb l’objectiu d’identificar la percepció i l’acció sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’enfocament de gènere; i, asimisme, mostrar les potencialitats que poden treballar amb aquest sector empresarial.

L’informa presenta un diagnòstic de l’impacte que ha tingut la pandèmia per a les micro i petites empreses madrilenyes, a més de les estratègies que han dut a terme per a pal·liar els seus efectes, la contribució d’aquestes empreses a les ODS i molt especial per conèixer el grau de implicació de l’enfocament del gènere en la seva activitat empresarial.

A modo de conclusions generals, es pot dir que
1. Si bé el coneixement dels ODS ha augmentat entre les micro i petites empreses madrilenyes en els últims anys, encara depèn de diversos factors com el generacional, el servei/producte que ofereix el model de negoci.

2. En molts casos, les empreses contribueixen directament o indirectament, encara que no sempre de forma deliberada, a la consecució dels ODS. En especial ho fan aquelles nacides en els últims 10 anys i desenvolupen la seva activitat en el comerç electrònic.

3. Els rols de gènere persisteixen entre el petit negoci i es manifesta de múltiples formes: feminització i masculinització de certs sectors. Les empreses propietat de dones estan més vinculades als sectors de servei i comerç minorista (sectors que no han rebut una baixa de la demanda pels tancaments i restriccions). Suelen ser negocis operats per una sola persona, en aquest cas, les dones emprenedores. Esta situació té una raó estructural, ja que el pes de la conciliació familiar recau sobre tot en les dones i el sector serveis que permet més adaptar-se a aquestes responsabilitats.

4. Més del 50% de les empreses diagnosticades afirman haver implementat mesures relacionades amb la cultura organitzacional (gestió de recursos humans i persona) i el màrqueting (formes de promocionar els seus negocis sense tractar en estereotips de gènere i amb imatges i llenguatge inclusius), per a contribuir a l’ODS 5 (igualdad de gènere).

5. La COVID-19 no ha fet sinó confirmar el paper del petit negoci com a agent dinamitzador del teixit social dels barris, l’efecte catalitzador està estrechament lligat a la consecució dels ODS generant espais d’interacció entre veïns i veïnes, solidaritat, comerç. de proximitat i relacions socials de confiança i suport mutu.

Sobre el proyecto CambiamODS Madrid
L’any 2021, la Fundació Copade i la ONG Unimos Internacional, amb el suport de Sustainable StartUp.CO i la finançament de l’Ajuntament de Madrid – va posar en marxa el projecte CambiamODS Madrid, una iniciativa que busca sensibilitzar en matèria d’ODS a través de les pymes. i el petit comerç, a tota la ciutadania madrilenya, per fortalecer el compromís i ajudar a construir una ciutat més inclusiva, segura, resilient i sostenible.

Al llarg dels últims mesos, s’han realitzat diverses activitats que implicaven a la població madrilenya en el coneixement, compromís, i acció per complir junts les metades dels ODS a la nostra ciutat.

A més de l’informe, les entitats s’elaboren una “ Guia de referència per millorar l’impacte en entorns socials i ambientals” , un document pràctic i senzill que servirà, de forma àgil, per al petit comerç i les pimes de la nostra ciutat tinguin una referència econòmicament asumible per millorar el seu impacte en els seus entorns socials i ambientals on opera. Asimisme, deixa a disposició final d’aquesta Guia, un llistat de les Metas associats a cada un dels ODS, dirigida especialment a les pymes, per a que sirva d’orientació de com contribuir al compliment dels objectius. Per descarregar-lo, fer clic aquí: Guía CambiamODS Madrid

*Este i altres materials produïts en el marc del projecte “CambiamODS Madrid” són de responsabilitat exclusiva de la Fundació Copade i de l’ONG Unimos Internacional i no reflecteixen necessàriament els punts de vista de l’Ajuntament de Madrid.

Descarregueu l’informació aquí: https://bit.ly/3M8Ynwr

[ad_2]

Comparte

Actualidad

Te puede interesar
Relacionado

Mapa de Talento transforma la identificación y el desarrollo de habilidades en la era digital

El talento humano ha sido por generaciones el aspecto...

AleaSoft; El Futuro del Mercado Eléctrico en España; Baterías, Hibridación y Rentabilidad

El mercado eléctrico se enfrenta a una revolución energética...

ERP Power Week, el evento imprescindible para la transformación digital de la empresa

En un entorno empresarial que avanza rápidamente hacia la...