[ad_1]
Guillermo Antón Pardo és un professor de Biologia de l’educació secundària a Màlaga que ha publicat una web i una sèrie de llibres que tenen com a objectiu ajudar a altres docents com ell, quiens han experimentat en els últims anys un constant increment de les tarees associades a la seva professió: a causa dels retalls econòmics s’augmenten tant la quantitat d’hores lectives com el nombre d’estudiants; les tareas administratives que recaen en professors i en tutors no han fet més que creixen en els últims anys; i el coronavirus va obligar a dur a terme en paral·lel l’ensenyament presencial i en línia, en molts casos invadint temps de la vida personal o familiar. Com comenta el professor Antón Pardo: “Se ha parlado mucho sobre la bienestar emocional de los estudiantes durante la pandemia, pero no tanto de la sobrecàrrega personal i laboral experimentada pel professorat en el mateix període. Ha arribat el moment d’enfrontar-se al problema i buscar opcions i una solució que els docents podem aplicar les tècniques que reduzcan el temps de treball”.
La web i la sèrie de llibres de Professors Productius recogen nombroses tècniques de productivitat adaptades al treball docent: principalment per a la preparació de classes, per a la correcció de tares o exàmens i per a tot tipus de tares administratives. Per l’experiència docent de Guillermo Antón Pardo, quien porta més de 20 anys a classe, els materials i exemples utilitzats s’extreuen de l’educació secundària, però el blog conté estratègies i trucs que són aplicables a altres nivells educatius i inclòs a millores importants de la productividad personal: “Hi ha dos tècniques que serveixen per a tots els àmbits i que permeten obtenir resultats immediats de l’horror de temps en qualsevol context: rechazar les tareas innecessàries y apagar el mòbil mentre treballem. Només posant en pràctica estàs dos, qualsevol persona pot estalviar molt temps diàriament”. En quant a les tècniques específiques del treball docent, les més importants se centren en optimitzar el disseny d’exàmenes i tarees per a que resulten ràpides de corregir, ja que el treball de correcció és un dels que més temps ocupa, principalment a causa del creixent nombre d’estudiants en cada aula. També son molt útils les plantilles o models de documents que puguin ser aplicats a les diverses tarees administratives repetitives, com la redacció d’informes d’estudiants, d’actes o de comunicacions a les famílies. “Lo más importante es buscar el ahorro en todas y cada una de las tareas que los docentes realitzen un diari per a la quantitat de temps reduïda mar significativa. Cada minut compteés el lema de la web”.
Quan li pregunteu per l’origen de la idea que li va portar a crear aquests recursos, l’autor es refereix a la seva pròpia necessitat personal de marcar uns límits de temps al treball quan durant els últims cursos el nombre d’estudiants i les tarees docents van ser. creciendo sin control, acaparant els temps de la seva pròpia vida personal i familiar. “El treball docent és molt vocacional i la majoria de els professors hem respost de forma ejemplar quan hem de demanar esforços addicionals. Sense embargo, aquests augments d’hores lectives, de nombre d’estudiants o de tareas administratives no han deixat de créixer, s’han mantingut o inclòs empeorat i el panorama no tenen perspectiva de millorar. Aquest estrés del professorat repercuteix en la qualitat de l’ensenyament. Un sistema educatiu que manté el nivell acadèmic dels estudiants a la costa de la sobrecàrrega del professorat i d’envair els seus temps personals no és sostenible i hauria de ser reformat. Un professor infeliz no és un bon professor”.
L’autor també és molt crític amb la visió que ha ofert el treball docent en els mitjans i institucions per justificar els retalls econòmics i els augments d’hores lectives i estudiants per classe: “Quando des dels mitjans i institucions es parla de que a els professors s’augmenten «sol» dues hores lectives, la gent no se li dóna compte de que això implica un nou grup de 25-30 estudiants, una nova assignatura les classes hi ha que preparar i quins exàmens hi ha que avaluar i això suposen molt de temps. addicional, molt més que 2 hores setmanals. Nadie critica que un futbolista treballa «sol» els 90 minuts que dura el partit, perquè és conscient de tot l’entrenament i la preparació que hi ha darrere. Sense embargo, aquest temps de preparació i correcció es minimitza i menysprecia en el cas dels professors”.
Com curiositat, s’han publicat dues versions dels llibres, una utilitzant el masculí com a genèric (la fórmula tradicional normativa) i una altra versió on s’usa el femení per referir-se a grups o col·lectius. “Cuando comencé a escribir los libros, traté de usar un lenguaje inclusivo, pero pronto em dic cuenta que había tantas repeticiones constantes —los profesores y los profesores, los y los estudiantes, el alumnado, etc.—que no ajudaban a la claridad y productivitat que eren els objectius fonamentals dels llibres. Així que va redactar una segona versió en femení. Que cada persona elija el llibre que desee”.
En paral·lel a la web i els llibres, l’autor també ha creat un canal de YouTubeuna cuenta de Instagram i una pàgina de Facebook per aconseguir que el major nombre possible de docents puguin beneficiar-se d’algunes de les seves idees i tècniques a través del seu difusió en les xarxes socials. “Espero que aquestes tècniques tan útils per a molts altres professors com han resultat per a mi”.
Web: profesorproductivo.com
Llibres: Amazon
Instagram: @profesorproductivo
Youtube: Professors Productius
Facebook: Professors Productius
[ad_2]