[ad_1]
La reforma laboral aprovada pel Consejo de Ministros y que se daba a conocer el pasado 23 de diciembre como un “acuerdo histórico” de Gobierno, Patronal y Sindicatos, entra en vigor el dia 30 de desembre i tindrà un període transitori d’entre tres i sis mesos per adaptar els contractes laborals vigents a la nova normativa.
Els aspectes principals d’aquesta reforma son:
- Una nova regulació de la contractació temporal que otorga primacia a l’ús del contracte indefinit i no deixa dos tipus de contractes temporals: l’estructural i el formatiu, desapareciendo el contracte per obra o servei. El contracte estructural sol podrà formalitzar-se per circumstàncies de la producció i per substitució d’un altre treballador amb reserva de lloc de treball. El contracte per circumstàncies en solitari podrà concertar-se per increments ocasionals imprevisibles de la producció per un temps màxim de sis mesos, ampliables a 12 mesos per Convenio Colectivo, o increments previsibles per un període màxim de 90 dies a l’any, sense consecutius. Es redueix a 18 mesos, en un període de 24, el termini d’encadenament dels contractes per adquirir la condició indefinida.
- Los contractes formatius sufren una important modificació. La reforma fomenta la utilització del contracte fijo-discontinu probablement per ocupar el buit que deixa el contracte per obra o servei.
- La cotització dels contractes de curta durada sufre penalització en línia amb la desincentivació pretendida i es reforma la llei d’infraccions i sancions per als casos de frau en la contractació amb moltes que s’aplicaran per a cada situació fraudulenta i cap empresa, com fins ara.
- Respecte a la negociació col·lectiva, es recupera la utraactivitat indefinida de forma que els convenis col·lectius es prorrogaran fins que sean substituïts per altres nous sense un límit de temps. El Convenio del sector recupera la prevalença sobre el conveni d’empresa en el relatiu a les condicions retributives.
- Finalment, manté la regulació actual en matèria de menyspreu i modificació de condicions de treball, flexibilitzant-se els ERTES.
En definitiva, per a la AEDRH, es tracta de “una reforma de menor calat que la anunciada pel Govern des que va assumir la càrrega, possiblement suavitzada per les exigències de la Unió Europea per poder accedir als fons de recuperació COVID-19, i que afortunadament des del nostre punt de vista, no modifica aspectes que en principi eren clau per als reformistess, tales com las indemnizaciones por despido, la autonomización de los convenios colectivos o una restricción aún mayor de la contratación temporal”.
Aquesta circumstància ha estat fonamental per a la part de les organitzacions empresarials de la tan anunciada reforma, “lo que ens deixem amb un text que creiem que no contenta a ningú al 100%. A pesar de sostener que la reforma ha estat de menor calat del esperat, no cabe duda de que molts dels departaments de recursos humans el que avui ens preocupem especialment d’aquesta reforma és l’aplicació pràctica de les noves opcions de contractació temporal i el règim de transitorietat”.
La Asociación Española de Directores de Recursos Humanos, ha organitzat de forma urgent un WEBINAR EXPRESS de caràcter públic el dia 31 de desembre de 2021 a les 09,30 h. amb el fin de poder fer les primeres valoracions sobre el text publicat pel Govern.
ENLACE al Webinar “Puntos Clave en la Reforma Laboral”: https://us02web.zoom.us/j/88174259554
[ad_2]