[ad_1]
La Fundació Cione Ruta de la Luz acaba de publicar la seva memòria anual. En aquesta edició, a més de repassar els projectes de l’any 2020, també ho fa amb els seus primers 20 anys de servei incondicional a la salut visual al món, des de la cooperació internacional, complits precisament l’any passat.
En la presentació de la memòria, el president de la Fundació Cione Ruta de la Luz, Ismael García Paya, recorda com a pesar de que la institució s’ha vist afectada per la pandèmia, tenint que cancel·lar, casi en la seva totalitat, els projectes de actuacions internacionals en 2020 i viéndose afectats, igualment, els projectes nacionals, supo reinventar-se, amb campanyes en òptiques voluntàries, col·laborant amb entitats locals com Cruz Roja, Càritas o Asuntos Socials d’ajuntaments i rebent receptes d’altres països que han muntat les òptiques voluntàries, devolviéndoles als seus orígens. “Vol donar les gràcies a tots els voluntaris que han prestat la seva inestimable col·laboració, a tots els proveïdors que han aportat montures, lentes, subministraments, al inestimable suport de Cione i els seus empleats… I a tots els socis que, a pesar dels mals moments vividos amb la pandèmia, han seguit aportant les seves cuotes, el seu grano d’arena, que fa imparable la nostra Fundació Cione Ruta de la Luz”, va assenyalar el president.
En los últimos 20 años, la Ruta de la Luz, Fundación pionera en cooperación internacional en materia de salud visual, ha realizado 70.000 revisiones y entregado 28.000 gafas. Actualment compta amb 180 tallers solidaris, 405 socis i col·labora amb més de 20 ONG en diferents projectes, comptant amb més de 125 voluntaris. En tot aquest temps, ha realitzat projectes internacionals en més de 30 països de tot el món.
En la memòria apareixen emocionants testimonis d’òptics que han acompanyat la trajectòria de la Ruta de la Luz al llarg d’aquestes dues dècades. “Durante estos 20 años, Ruta de la Luz ha evolucionado, s’ha centrat en projectes de menor mida, però que realment responen a les necessitats de la societat en el moment actual”, afirma Rafa Labat, un dels pioners. El actual presidente de Cione, Miguel Moragues, també voluntari de l’entitat, qualifica a la Fundació com a “una maravillosa aventura des del moment en que es va crear”.
També han aportat les seves vivències persones que treballen en els projectes sobre el terreny. Javier Castellano regenta de manera permanent l’Òptica Encontro, un dels primers projectes autosuficients de la Fundació. El seu testimoni és impressionant: “Después de estos dos meses inolvidables y únicos, volví a casa. Pero una parte de mi, se quedó allí… Em vaig dir que havia trobat el meu lloc. Moçambic m’havia regalat alegria, felicitat i sobre tot, vida… ¡GRÀCIAS RUTA, per vista, disposició, dedicació, suport, cariño, solidaritat, amabilitat i bon cor, pues moltes persones al món ven millor gràcies als teus!». Després d’una primera missió, Javier volvió, y atende ya, de manera permanente, la óptica mozambicana.
I, per últim, també han opinat persones externes a la Fundació, com José Javier Verdasco, delegat territorial de la Fundació La Caixa a Madrid: “El conocimiento del compromiso social del Grupo CIONE ens llegó en 2015 a la Fundación la Caixa, por su actividad. social en l’àmbit internacional de la qual va participar a l’inici de la col·laboració. En aquest context, ens vam sorprendre gratament, el fàcil que va ser reconduir aquesta col·laboració cap a projectes que es desenvolupen a l’àmbit nacional. És verdad, que amb les fundacions tenia l’interès per treballar a favor de les persones més vulnerables, especialment de les menors i les seves famílies a Espanya. De ahí va sorgir una col·laboració, en el nostre cas a través del programa Caixaproinfancia que va durar 3 anys i que a més de Madrid, no ha permès arribar a molts menors i famílies que necessitaven disposar d’unes ulleres, en zones com Canarias, Aragó o Andalusia, a través de les entitats socials d’aquests territoris vinculats al programa Caixaproinfancia. Amb la pandèmia, volem reformular la col·laboració i poder dur a terme un altre tipus d’intervenció, però amb el mateix èxit”.
Com des del primer moment, la aportación de los socios, sigue siendo fundamental en 2021. Hacen falta voluntarios y fondos para que los proyectos salgan adelante. Ser socio de la Fundació Cione Ruta de la Luz cuesta molt poc, només diez euros al mes. Els socis coneixen periòdicament l’evolució dels projectes mitjançant les comunicacions periòdiques que realitzen la ruta. Quien disponga de temps, pot unirse a una cadena compartida de treball aportant el seu temps i experiència professional com a òptic voluntari tant en el projecte nacional, Veure per a Crecer, com en els projectes internacionals i viure l’experiència de treballar directament amb persones en risc d’exclusió. que no tenen recursos per millorar la seva salut visual. I quien preferia ajudar en el muntatge de les gafites que es lliuraran posteriorment, pot ser un dels tallers solidaris de la Fundació. “Una bona salut visual és fonamental per a tota persona, i encara més, per a quiens s’hagi trobat en situacions vulnerables ¿Nos ajudes a arribar a més gent?”, acaba el president de la Fundació.
Més informació: [email protected] o 91 640 29 80 (ext. 1142).
[ad_2]