jueves, diciembre 12, 2024

J.A Marina: «Si España pierde el tren del aprendizaje estamos condenados a ser ‘el bar de copas’ de Europa»

Fecha:

[ad_1]

El filósofo espanyol lamenta que “lo que els importa als partits és que el seu model ideològic passe a les escoles”.

En una entrevista a ‘Territorio Líder, espai que dirigeix ​​i presenta el periodista Graciano Palomo en UDIMA Mitjana, el canal audiovisual de la Universidad a Distancia de Madrid, UDIMA, Marina no oculta la seva preocupació pel nivell “mediano’ de l’educació espanyola, com a prova de l’avaluació PISA, que “no és que sea molt malo, però tampoc no va bé”, a la seva judici. “Lo peor es que se ha mantenido en ese rango durante todos estos años”, avisa.

En aquest context, lamenta que en matèria d’educació a Espanya “no ha progressat i això sí que és un problema, perquè quan totes les nacions estan preocupades, com un assumpte de supervivència, en millorar l’educació, a Espanya està estancada”.

Culpa d’ello al “espacio de baile legislativo” que impedeix configurar un sistema educatiu estable que permet avançar, en la seva opinió. “És sempre una espècie de tornar a començar” amb cada reforma educativa, el que conclou en un “estancament” del sistema “y eso para los chicos”, avisa, “es un peligro tremendo”.

Tant és així que el problema es traslada al conjunt de la societat, en una suerte de “estancamiento molt tràgic”: “España va perdre el tren de la ilustración y de la industrialización, y si España pierde el aprendizaje está condenado a ser el ‘bar de copas’ d’Europa i no és un bon futur”, remacha.

Descriu el panorama, en la seva opinió ha arribat l’hora de “posar les pilas i exigir als polítics que, d’una vegada per totes, se tomen en serio l’educació”, però també d’implicar a una societat a la que també “no”. le interesa res l’educació”.

Perquè, recorda el pensador espanyol, “con todas las voces que se oyen, no es verdad, (a la sociedad) no li interessa res l’educació i la prova és que en totes les enquestes que fa el CIS en cap cas apareix l’educació entre les preocupacions de la societat”.

“De manera que deu ser que tot el món piensa que estan estupendamente” en aquest àmbit, ironitza José Antonio Marina, quien anima a “reconocer que la culpabilitat de l’estat de l’educació”.

Entre les causes, Marina senyala directament a l’estructura actual dels partits polítics, que està “ideologitzada i la ideologia”, advierte, “es a l’educació com la mixomatosis al conejo, que son incompatibles”.

En aquest punt, et pregunta ¿per què no s’ha pogut fer un pacte educatiu? “Porque (los partidos) no son capaces de donar compte de que lo importante son los resultados que de los alumnos”, contesta, al temps que denuncia que “lo que els importa és que el seu model ideològic passe a les escoles” i això fa més que improbable acord algun.

[ad_2]

Comparte

Actualidad

Te puede interesar
Relacionado

‘La magia de ser valiente’, la inspiradora autobiografía de Margarita Turégano

CÍRCULO ROJO.- El sello editorial Círculo Rojo lanza ‘La magia...

‘La mágica creación de Pituly’ es un libro infantil que ayuda a curar la soledad

CÍRCULO ROJO.- Yolanda y Beatriz han sido las propulsoras de...

EI2VALUE se consolida como referente en fondos value en España

En un panorama financiero marcado por la incertidumbre y...