domingo, septiembre 29, 2024

«El sector industrial es estratégico para la cohesión social y territorial, a partir de los empleos industriales, de mayor calidad, más estables y mejor retribuidos»

Fecha:

[ad_1]

La deslocalización de la producción, las crisis económico-financieras y la pandemia han debilitado notablemente el sector industrial a España, que ha sufrido una caída de la producción. Debido a aquesta situació i les amenaces inherents al canvi climàtic, nombrosos gobiernos estan apostant per una reindustrialització per a reanimar la indústria i ajudar al sector a recuperar el múscul, augmentant el seu pes en l’economia i augmentant la seva resiliència. Aquests nous models de reindustrialització passen per ser digitals, sostenibles i inclusius, i han d’estar alineats amb els ODS.

En França les empreses que cierran un centre de producció estan obligades per ley a un pla de reindustrialització, però a Espanya depenen de la política corporativa de la companyia, de la necessitat de mantenir la seva reputació o de la seva situació financera. Pese a la falta d’exigència normativa, i anticipant-se a una possible regulació, grans empreses ja han apostat per un pla de reindustrialització per a les seves fàbriques espanyoles després de decidir cessar l’activitat o deslocalitzar la producció, tractant de pal·liar l’impacte en l’ocupació directe i indirecte. i en l’economia local.

En aquest context, LHH, la consultora del Grup Adecco especialitzat en l’acompanyament de les organitzacions en els seus processos de transformació, ha organitzat la jornada «La Reindustrialización en contextos de reestructuración», que ha tingut lloc aquest matí a Barcelona i que ha reunit a més de 90 empreses de la zona. Una iniciativa per impulsar iniciatives innovadores en el marc dels processos de reestructuració que permeten anticipar i minimitzar l’impacte sobre l’ocupació i el territori. Asimisme, es busca aprofundir en la visió del país i en l’aposta ferma per desenvolupar un sector industrial de futur, inclusiu i sostenible, igual que perseguir l’augment de la contribució de la indústria a l’ocupació i al PIB.

Marcos Huergo, director general de LHH Transición de Carreras y Movilidad, ha estat l’encarregat de donar la bienvenida a l’esdeveniment d’avui i ha ressaltat que «los despidos col·lectius tenen un impacte econòmic en els municipis i regions donde tienen lugar, tant en termes de capital humà (les persones que perden el seu ocupació, tant directe com a). indirecto) com en termes econòmics i la reindustrialització està encaminada a pal·liar aquests efectes, és l’eina perfecta per mantenir l’ocupació, per diversificar les indústries en zones que no contaven amb elles i de generar ocupació».

«En altres països existeixen lleis que contemplen la reindustrialització. La indústria és el motor desenvolupament de l’economia. Tenim que fer un esforç per garantir el futur de la indústria al nostre país. Hi ha que treballar de forma preventiva en la transformació de la pròpia indústria. per evitar tancaments i per fer les més competitives», ha apuntat Huergo.

«La pandèmia ha demostrat que els països amb major pes industrial han suportat millor la crisi, i la societat està prenent consciència de la importància de la reindustrialització. No només hi ha que buscar mesures pal·liatives, de caràcter econòmic, quan es cerra una instal·lació, sinó que també hi ha que reindustrialitzar la zona amb projectes de futur, amb efecte tractor, que impulsen l’economia local i creen ocupació de qualitat», ha afegit el directiu de LHH.

A continuació, el director general de Industria y PYME del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, Galo Gutiérrez, ha inaugurat la jornada presentant una introducció sobre la visió país, l’aposta i la defensa del sector industrial. «Cuando hablamos de política industrial, España tiene plantada una política de industrialización para distintos segmentos industriales cuyo elemento será una nueva Ley de Industria, ya que la actual data de 1992 y entonces son evidentes los grandes cambios experimentados en todos los terrenos, sobre todo». També s’han produït canvis que han impactat sobre la indústria: l’avanç digital, la globalització o les deslocalitzacions industrials», ha assegurat. el director d’Indústria i PYME.

En paraules de Galo Gutiérrez: «La indústria és un sector clau per al creixement econòmic equilibrat d’un país i per a crear ocupació de qualitat. La pérdida de peso del sector industrial a España sigue siendo una preocupación y ocupación para el Gobierno, ya que tenemos que aumentar el peso de la Industria en el PIB. La nostra economia ha experimentat un procés de tercerització que ha fet que pesava el sector fabricant. Hi ha deficiències de la nostra economia, posicions de manifestació per la pandèmia, com la dependència externa dels materials bàsics. Tant la UE com a Espanya han de desenvolupar normatives conduents a dotar de major consistencia i robustesa a la indústria. Hay que ambicionar l’objectiu d’aconseguir un pes del 20% del PIB segons va publicar la Comissió Europea en març de 2020 amb un nou model de indústria».

«El teixit industrial a España son pymes, per lo que totes les actuacions tenen que s’han dirigit cap a les pymes. Els projectes de transició industrial es fonamenten en els PERTES, a través de les quals hem fet un esforç d’innovació tecnològica, i els seus projectes. de cadena de valor en els que tots els membres d’aquesta cadena, fonamentalment pymes, aumenten el seu nivell tecnològic», ha afirmat el director general d’Indústria i PYME.

«El sector industrial és estratègic per a la cohesió social i territorial perquè a partir d’aquests treballs industrials, de major qualitat i més estables i millors retribucions, afecta directament a la capacitat de redistribució del client i contribueix a l’estat del béestar. Entre les prioritats de l’agenda política per impulsar el suport a la indústria està la funció de les AAPP de facilitar la modernització, el desenvolupament i la competitivitat de l’acció industrial i crear eines que contribueixin al reforçament de la indústria ia fer-la més competitiva», ha apuntat. Gutiérrez.

La visió de la Generalitat i els sindicats
Acte seguit, Marcos Huergo ha moderat un panel de discussió format per Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Camil Ros, secretari general de UGT de Catalunya, y Javier Pacheco, secretari general de CC.OO. de Catalunya. Aquest debat ha abordat la situació actual i la visió del futur de la reindustrialització a la regió.

Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, ha declarat que «estam en un moment de profunda transformació del teixit productiu, especialment el industrial. Tenim una oportunitat amb els fons Next Generation per accelerar el procés de transformació energètica i digital. Tenim que reforçar les nostres bases de competitivitat, ajudar als sectors que tenen possibilitats de transformar-se tecnològicament i millorar la tramitació des de les administracions per a que siguin més àgils i cooperatives amb les empreses i el conjunt de la societat».

«El pla d’indústria 2022-2025 pretén dotar de més fons a la reindustrialització fomentant la digitalització de les empreses. Hi ha que avançar també cap a la mobilitat elèctrica i autònoma. Hi ha que tenir anticipació davant els processos de reindustrialització, i un espai on puguin ser. resoldre la crisi durant els processos» ha afirmat el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat.

Castellanos també ha ressaltat que tenim «escasa capacitat legislativa i el factor reputacional ha estat algo important, però no sempre ha estat suficient. Les polítiques actives de formació claus a l’hora de facilitar els propers anys aquest trànsit. Hi ha factors en els que la La Generalitat pot intervenir, facilitar els incentius econòmics que ajuden als processos de reindustrialització, que tenen un efecte multiplicador important històricament. . Hay que crear un marc propi».

Per la seva part, Camil Ros, secretari general d’UGT de Catalunya, ha subrayado que hi ha que tenir «autorització administrativa i pla social. Són necessaris per fer el pacte de les polítiques industrials, legislación laboral i també les polítiques actives d’ocupació. Falta una visió global, i és important el marc legislatiu, i ver a què. sectors van dirigidos los avions. El conveni sectorial ha de tener un peso preciso».

En paraules de Javier Pacheco, secretari general de CC.OO. de Catalunya: «No sé si Catalunya, és una comunitat amb grans processos de reindustrialització. Hi ha tres formes en les que arriben processos de reindustrialització: la via de concurs, l’acord laboral amb l’expedient d’explotació, i el cas de Sony, en el que han acabat. Els marcs que tenen que participar són els sindicats i els treballadors, l’empresa com a facilitadora i l’administració. Necessiten estructures administratives jurídiques que acompanyen els processos de reindustrialització, i un codi de bones pràctiques pot ajudar a algunes empreses concretes. També és important plantar la governança d’establir els criteris, la necessitat d’incorporar les competències de la inspecció de treball No hi ha que perdre de vista els processos d’allotjament de les empreses al nostre país, tenen que canviar la cultura. «.

La visió de les empreses: bones pràctiques en reindustrialització
A continuació, ha tingut lloc una puesta en comú centrada en les bones pràctiques de reindustrialització a Catalunya, moderada per Mercedes Fernández, directora de reestructuració en LHH Barcelona. Han intervingut Alberto Blasco, socio responsable del departament de Dret Laboral de Garrigues, y María del Mar Solera, directora de Recursos Humans de TE Connectivitat.

Alberto Blasco, socio responsable del departament de Dret Laboral de Garrigues, ha assenyalat que «la reindustrialització té moltes avantatges: transferències d’actius d’una empresa a una altra, estrechar lazos amb l’administració, reforçar la imatge de marca, etc.»

«Les claus de l’èxit per al que un pla es porta a terme el management de la companyia, si la decisió es pren des d’una matriu internacional es veurà sol com una decisió econòmica. En segon lloc, el suport institucional, social, sindical és essencial. , quan hi ha unitat de totes les parts i totes estan compromeses amb una mateixa causa l’èxit és més fàcil. Blasco.

Per últim, María del Mar Solera, directora de Recursos Humans de TE Connectivityha indicat que «per a una empresa sempre és més fàcil despedir, pagar i cerrar, que iniciar un procés d’industrialització que és molt més llarg en el temps. La reestructuració és una part de la responsabilitat corporativa de les empreses, de ahí que no. estiguin obligades».

En paraules de la directiva de TE Connectivity: «Solo si l’empresa és conscient de l’impacte que la seva decisió té en el seu territori va a querer contemplar plans de reindustrialització en la seva negociació amb els representants dels treballadors. Hem de fer un canvi cultural, la negociació no es pot centrar sol en una qüestió econòmica sinó en el compromís amb l’entorn. Està en la nostra mà, encara que no és fàcil, influir en decisions que toman les nostres companyies a nivell internacional perquè no és obligatori per ley».

El director general de LHH Transición de Carreras y Movilidad, Marcos Huego, ha cerrado la jornada amb aquesta reflexió: «La futura ley de la industria pot suponer un canvi important ja que és l’oportunitat idònia per incloure els processos d’industrialització. S’ha de treballar, a més, en compensacions de tot tipus per a aquelles companyies que apuesten per plans d’industrialització».

[ad_2]

Comparte

Actualidad

Te puede interesar
Relacionado

Mapa de Talento transforma la identificación y el desarrollo de habilidades en la era digital

El talento humano ha sido por generaciones el aspecto...

AleaSoft; El Futuro del Mercado Eléctrico en España; Baterías, Hibridación y Rentabilidad

El mercado eléctrico se enfrenta a una revolución energética...

ERP Power Week, el evento imprescindible para la transformación digital de la empresa

En un entorno empresarial que avanza rápidamente hacia la...