viernes, marzo 29, 2024

Big Data, el gran aliado y olvidado de las empresas españolas en el contexto post-pandémico

Fecha:

[ad_1]

Les empreses manejen una gran quantitat d’informació molt valiosa provinent de clients, proveïdors i del context del seu sector. Sin embargo, el volumen de estos datos es tan masivo que detectar patrones y sacar conclusiones provechosas para la compañía puede ser imposible para las habilidades de los trabajadores. Afortunadament, les eines de Big Data ajuden a les empreses a recol·lectar i organitzar tota aquesta informació i transformar-lo en coneixement útil per a la companyia. Tal és així que el 64% de les companyies que ha utilitzat alguna vegada aquesta tecnologia assegura que notan les millors en la seva eficiència i productivitat, segons l’estudi ‘2020 Global State of Enterprise Analytics’ de MicroStrategy, mentre que el El 51% de les empreses destaca un millor desempeño financer.

Aunque las ventajas que tiene la organización y interpretación automática de los datos son múltiples, lo cierto es que aún no ha llegado a una adopción generalizada del Big Data por parte del tejido empresarial.

¿Quantes empreses a Espanya han utilitzat aquesta tecnologia? ¿Cómo es el nivel del Big Data español comparado con el europeo? ¿Quels sectors estan acostumbrats a utilitzar més aquestes eines? ¿Com es pot aprofitar el Big Data de la millor forma per a cada sector? A estas y otras preguntas ha dado respuesta Nuvix Consultoria, consultora especialitzada en la transformació de models de negoci, en el seu Llibre blanc «Big Data, Machine Learning i Business Intelligence», a través del qual els experts de la consultora han analitzat l’estatus del Big Data a Espanya i a Europa. En aquest document, la consultora també ofereix ventanyes concretes sobre l’ús d’anàlisi i processament de dades automàtiques en diferents sectors professionals.

Precisament, una de les principals conclusions de dit informe és la baixa assimilació del Big Data entre les companyies espanyoles que tenen el seu potencial. Y es que només un 6% de les empreses a Espanya va utilitzar eines de Big Data durant el 2020, ya sea amb els seus propis empleats oa través d’una empresa externa, segons els últims informes publicats per l’Eurostat.

Són xifres col·locades a Espanya al 8º lloc per la cola de la UE respecte a la integració del Big Data a les empreses, molt per debat dels països europeus que lideren el ranking: Malta (29%), Països Baixos (26%) i Regne Unit (25%). Espanya també es troba resagada respecte al conjunt de la Unió Europea, amb un grau d’integració del 13% entre totes les empreses de la unió monetària.

Aquesta desigualdad en l’ús corporatiu del Big Data també és especialment notable dins d’Espanya, amb grans diferències entre les comunitats autònomes. De fet, Nuvix Consulting destaca en el seu llibre blanc que la Comunitat de Madrid és l’única CCAA que supera els dos dígits d’empreses que utilitza eines de Big Data en el primer trimestre de 2020 (12,1%), segons la ‘Encuesta sobre el uso de TIC y comercio electrónico en las empresas publicadas’ por el INE. Le siguen en este sentido Castella-la Manxa (9,6%) a Balears (9,3%), mentre que algunes comunitats amb un ampli teixit empresarial com a Catalunya i el País Basc quedaran enrere en aquest sentit amb un 7,6% i un 7,5%, respectivament.

El sector TIC, molt acostumat al Big Data
Per una altra part, els experts de Nuvix Consulting també han analitzat en el seu White Paper l’ús del Big Data que es fa a Espanya depenent de l’activitat econòmica. I una de les seves principals conclusions és que, encara que existeixen sectors professionals que manejen una gran quantitat de dades, la inclusió d’aquesta tecnologia està menys desenvolupada de l’esperat.

Es el ejemplo del sector d’activitats administratives (on inclouen les agències de viatges), que segons el INE només alcança un 6,27% d’integració del Big Data. Al igual que las immobilitzacions espanyoles, pues solo un 8,5% de les afirma haver utilitzat aquesta tecnologia durant el primer trimestre de 2020. En l’altre costat de la taula, els sectors professionals amb una major integració d’aquestes eines són la informació i la comunicació (17,58%), el sector TIC (16,62%) i el transport i emmagatzematge (13,99%).

En aquest sentit, des de Nuvix Consulting s’inclou el seu nou llibre blanc casos pràctics per a que cada sector professional pugui aplicar l’anàlisi i el processament automàtic de dades mitjançant Big Data i, així, ajudar a la integració general d’aquesta tecnologia en el teixit empresarial espanyol. Aquests són alguns exemples del seu anàlisi:

  • Salut. El cas pràctic més característic en aquest sector és l’analítica i el processament de la medicina personalitzada, amb el que es consiguen diagnosticant adaptats a la casuística de cada pacient. A més, la recopilació de dades mèdiques i la seva posterior interpretació també pot ser molt útil per a la prescripció i prevenció de la malaltia,
  • Financiero. El principal exemple d’ús del Big Data en aquest sector en concret és l’anàlisi del comportament dels clients. Aunque pot que el finançament sigui un dels sectors amb més casos pràctics per a l’anàlisi automàtic de dades, des de la interpretació automàtica de moviments per evitar el frau fins aconseguir una major agilitat en la resolució dels processos interns.
  • Educació. L’ús de Big Data per recabar la informació del rendiment en temps real dels alumnes pot convertir-se en la clau per assolir un autèntic aprenentatge personalitzat, augmentant les capacitats de cada estudiant i fomentant les seves aptituds. Un bon anàlisi de aquests dades també permetrà reaccionar a temps abans de l’absentisme o fracàs escolar o, per una altra part, ajudar-lo i orientar-lo sobre l’elecció de la seva carrera professional.
  • Automoció. L’anàlisi massiu de dades facilita en gran mesura la detecció mitjançant imatges de peces defectuoses en la cadena de muntatge per a desecharlas, incrementant així la seguretat dels vehicles. El Big Data també pot ser de gran utilitat en aquest sector per analitzar automàticament la rendibilitat dels vehicles i prolongar o afinar el seu manteniment.
  • Esport professional. Un bon anàlisi dels dades permet millorar el rendiment dels esportistes mitjançant l’ús de dispositius intel·ligents com a smartwatches. Gràcies a un ello, es pot recol·lectar i interpretar informació qualificada sobre l’activitat física i la salut dels esportistes per ajudar en les seves metes.

[ad_2]

Comparte

Actualidad

Te puede interesar
Relacionado

El impacto transformador de los conciertos en las fiestas populares. El inigualable legado de The Sants

Las fiestas populares organizadas por los ayuntamientos en toda...

Subvenciones para implementar soluciones digitales en las empresas, con Iber Digital

De acuerdo al Índice de la Economía y la...

Cómo aprobar una oposición ahorrando al máximo

Es de conocimiento general que la gran mayoría de...

Herramientas IA para complementar el aprendizaje del inglés

Las nuevas herramientas de aprendizaje de idiomas impulsadas por...