sábado, septiembre 28, 2024

Los poderes notariales, una tarea pendiente en la transformación digital de las compañías

Fecha:

[ad_1]

Per a molts departaments jurídics, la gestió dels poders notarials és un dels pobles quebradors de cap. Especialment en grans companyies amb negocis descansa sobre la firma d’actes jurídics, amb un gran volum de representants legals que entren i salen de l’organigrama. A preguntes cómo “¿Quién està autoritzat per firmar la renovació del lloguer de les oficinas?”, les empreses poden trobar-se davant una llista caòtica de 8000 apoderats en fulls d’Excel desactualitzats. Una labor exhaustiva a la que un sistema de gestió de poders notarials pot donar-li resposta.

Per resoldre aquest problema, la tecnològica Branddocs ha dissenyat una plataforma digital per aconseguir una gestió precisa i automàtica dels poders notarials. Branddocs Identity Governance és una plataforma SaaS (Software as a Service) que automatitza la creació i la gestió dels poders, així com les seves revocacions, mentre ofereix una monitorització continua del seu ús. L’eina coordina amb el notari les cites, les comunicacions i la recepció de les còpies de les escriptures també de manera automàtica, integrant als notaris de la companyia a la mateixa plataforma.

Branddocs Identity Governance funciona com un contenedor de poders molt senzill de consultar, facilitant una puesta en marxa immediata. A més, aquesta tecnologia està acreditada per més de 15 certificacions de seguretat específiques, per tal que cegui la informació i garanteixi la seguretat i la privacitat de les dades. Finalment, al mateix temps que conserva les evidències de tots els processos de manera qualificada com a Prestador de Serveis de Confiança.

Un servei únic al món
Amb aquest servei pioner a Europa, Branddocs vol aportar una solució que agilice les transaccions digitals del sector jurídic. Un sector “tradicional” i apegat als tràmits en paper, com així compartían ponents de la talla d’Aitor Cubo, director de transformación digital en el Ministerio de Justicia, o Richard Susskind, experto británico en LegalTech, durante la celebración del NewLaw Summit 2022 L’esdeveniment, organitzat el passat març per PwC, va reunir les millors figures i solucions de la transformació digital en la funció legal, entre les que es va trobar Branddocs Identity Governance.

“El interés que generó nuestra plataforma fue impredecible para nosotros”, afirma Antonio Ramilo, VP Sales & Partnerships en Branddocs. “Molts professionals en ocasions creen que aquest tipus d’eines complica el seu treball o no permet fer-ho d’acord a la ley. Però es tracta de tot el contrari, de guanyar comoditat, ràpida i seguretat amb total compliment”, prosigueix el directiu.

Els notarios en el centre de la transformació digital
A través de Branddocs Identity Governance, la tecnologia vol ajudar a les grans companyies públiques o privades, a millorar l’organització de la seva identitat corporativa i evitar l’ús fraudulent o il·lícit dels poders. No obstant això, l’interès de Branddocs també s’aproxima a les avantatges de les aplicacions digitals al notariat, un col·lectiu de professionals imprescindible per a l’economia que, per ley, encara no pot funcionar d’una manera 100% en línia.

A Espanya, el Reglament Notarial vigent imposa al notari “dar fe” de la identitat, la capacitat, la legitimació i la lliure voluntat dels intervinents, garantint així la legalitat del tràmit. Una validació que, segons el mateix article 1 de dicha norma, ha de ser acorde a lo que el notari “ve, oye o percibe por sus sentidos”. Si bé no existeix cap imposició expressa, l’article 1 sugiere que aquesta validació només es pot efectuar de manera presencial. A ello se suma la firma de l’escriptura matriz, és decir, del document original que elabora el notari per completar la seva autorització, que sí que ha de ser manuscrit segons el mateix Reglament.

Aquestes restriccions impiden que molts tràmits amb el notari puguin completar a la distància, sense necessitat de desplaçaments ni cites prèvies. Algo que para Christoph Sauerwein, CEO en Branddocs, respon a una “clara falta d’adequació a les capacitats tecnològiques actuals”, tal com s’evidencia a la pròpia Disposició Transitoria Undécima de la Ley del Notario.

Segons Sauerwein, ja existeixen eines suficients d’identificació, firma electrònica i video-asistencia que podria convertir aquesta situació presencial en digital, generant les mateixes garanties notarials i fins i tot augmentant la seva seguretat. “Si unim la fe pública del notari a tecnologia especialitzada en detectar el frau d’identitat, tendiríem gestions notarials encara més segures i com en el mateix temps”, assegura. El directiu creu que, si els notaris es digitalitzaran per complet, l’economia en general adquiriria “una acceleració i competitivitat molt beneficiosa” per a Espanya.

Encara que Branddocs Identity Governance no pugui digitalitzar la totalitat dels tràmits notarials, la solució incorpora la digitalització d’aquells processos que sí ho permeten, i situa al notari com a protagonista imprescindible d’una solució que agilitza la gestió dels poders corporatius. Dos “importants passos”, com afirma Sauerwein, que aspira a beneficiar la carrera digitalitzadora del notariat i la seva presència en una transformació digital que afecta a tota la societat.

[ad_2]

Comparte

Actualidad

Te puede interesar
Relacionado

Mapa de Talento transforma la identificación y el desarrollo de habilidades en la era digital

El talento humano ha sido por generaciones el aspecto...

AleaSoft; El Futuro del Mercado Eléctrico en España; Baterías, Hibridación y Rentabilidad

El mercado eléctrico se enfrenta a una revolución energética...

ERP Power Week, el evento imprescindible para la transformación digital de la empresa

En un entorno empresarial que avanza rápidamente hacia la...