[ad_1]
Segons dades recopilades per La Casa Agency (www.lacasa.net), més del 61% dels espanyols viuen en Comunitats de propietaris el que implica una necessària convivència entre veïns que en més de la meitat dels casos acaba en conflictes.
De fet los dades de La Casa Agency revelan que els mitjans de comunicació una comunitat rep durant l’any un total de 27 quejas de veïns per incompliment de les normes de convivència. Un problema que en el 5% dels casos acaba en denúncies.
Si bé existeixen moltes quejas de veïns en totes les comunitats, els experts de La Casa Agency expliquen que més del 85% de les mateixes acaban solucionant-se mitjançant la mediació en base a la Llei de propietat horitzontal.
Així, la immobiliària ha elaborat un ranking dels conflictes més freqüents entre veïns on destaca per sobre de tot el ruido i les reformes:
1.- Impagos: El problema que més fricció es genera entre els veïns és la morositat i l’empat de les cuotes mensuals o derrames per obres. Sin duda es tracta del conflicte que més preocupa i que arriba a generar més tensió a la comunitat. Se recomana tractar de resoldre de forma amistosa i en cas de no aconseguir-ho serà la Comunitat en una junta de veïns que deba prendre mesures judicials.
2.- Ruido: Es tracta de la queja més habitual i no només per celebracions o festes puntuals. El 81% de los españoles que conviven en una comunidad reconocen haberse quejado en algún momento por el exceso de ruido de algún vecino. En ocasions el volum de la televisió, la música o el propi calçat és suficient per elevar una queja a l’administrador.
3.- Reformes: El segon punt conflictiu a les Comunitats de Vecins és portar a terme una reforma sense el permís corresponent. Un dels errors més comunes és el fet de modificar l’estètica de l’habitatge, o realitzar canvis de distribució sense els permisos ni les normes.
4.- Sucietat: Un problema habitual també entre les comunitats de veïns és el que es refereix a les normes de neteja. Problemes relacionats amb l’acumulació de basura, colilles de tabac, o tirar coses per la ventana. Es tracta d’un problema més freqüent del que pugui semblar i generar problemes entre els veïns més incívics.
5.- Problemes de seguretat: Es tracta d’un altre dels punts més conflictius que afecten als veïns. El 69% de los vecinos reconoce haberse quejado alguna vez por el mal ús de la apertura del telefonillo a extraños, o por no cerrar correctamente la puerta de la comunidad o del garaje por donde pueden entrar extraños ajenos a la propiedad. En los últimos años uno de los problemas más habituales en temas de seguridad afectaba a la instalación de cámaras de vigilancia. Cualquier tema haurà de ser tractat, votat i aprovat en una reunió de la comunitat.
Desde que va començar la pandèmia ha augmentat un 57% el nombre de quejas entre veïns que es conviuen en una comunitat. Especialment aquells que es refereixen a la morositat i els ruidos. Los confinamientos y la crisis económica y laboral ha propiciado tensions que acaban en quejas y denuncias.
Encara que són molts els problemes que poden afectar a una convivència entre veïns, aquests augmenten quan més gran sea el nombre de persones que conviuen en un edifici o urbanització. Per això és imprescindible abordar aquests temes de manera educada i amistosa i només es repeteixen a les denúncies en l’últim cas.
Des de La casa Agency es calcula que més del 80% de les quejas veïnals se solucionen per les vies amistoses entre els veïns sense embargo en ocasions s’ha d’acudir a una denúncia i a la Llei de propietat horitzontal la que acaba resolent el conflicte.
[ad_2]