viernes, enero 10, 2025

AEA: “El sector del aluminio ve peligrar su producción y más de 2.000 empleos por la crisis de la energía”

Fecha:

[ad_1]

La Asociación Española de Aluminio y Tratamientos de Superficies (AEA), que representa a més de 600 empreses del sector, vol manifestar la seva profunda preocupació i demanar la presa de decisions i l’adopció de mesures immediates davant la crisi energètica sense precedents a la que asistim. Des de l’estiu passat, se’n ve sofrint un alza del preu del gas i dels drets d’emissió que, amb el reclutament dels resultats en les últimes setmanes a Ucrania, ha explotat portant a les empreses de l’alumini a una situació límit.

Europa en general i el sector metalúrgic en particular porta més de mig any travessant una escalada de costos de l’energia, matèries primeres i transports no vists fins ara. Tot ell ha dut a tensionar els equilibris de les seves empreses, posant-se contra les cordes, i fent que sean ja demasiades les que es plantegen la viabilitat de les seves activitats. És així com s’empieza a assistir a paralitzacions en la producció de moltes d’elles oa tancaments de plantes.

En els últims dies s’ha viscut una escalada mai vista dels preus de l’energia elèctrica, aconseguint el passat 8 de març un màxim històric amb el preu mitjà en 547 €/MWh. Per a les empreses com les d’AEA, per a les quals l’electricitat és un factor primordial en el seu procés, aquesta escalada i volatilitat arribaran a determinar no només la seva competitivitat, sinó en algunes de la seva supervivència.

Les empreses s’enfronten amb la dificultat de repercutir aquests increments en els seus preus de venda o assumir unas quantes pèrdues per un període de temps indeterminat. Y és que, amb la regulació actual, ningú no pot assegurar-se que aquest tecnologia no pugui superar en el futur, ni fins al quin límit, ni pel temps.

En menys d’un any, l’energia ha passat de suposar un mitjà d’un 20-22% dels costos totals d’una d’aquestes empreses a triplicar. Un percentatge que segueix subiendo a les últimes setmanes. Entre l’estiu i desembre de 2021, les factures d’electricitat dels productors d’alumini europeus han augmentat en més d’un 300%, representant ara més del 80% del preu de venda de l’alumini actual.

Amb els preus actuals, la factura energètica pujarà al sector de l’alumini a Espanya més de 300 milions de euros, importa equivalent a financer la construcció de quatre hospitals.

Dentro de la industria de l’alumini a Espanya, només el sector de la transformació està compost de 395 empreses amb 568 plantes, proporcionant ocupació de forma directa a més de 17.000 treballadors qualificats. La xifra de negocis agregada del sector supera els 4.000 milions d’euros.

A Espanya es produeix un 10% del total dels productes laminats i extruïts de tota Europa, sent el tercer país d’Europa en transformació d’alumini, molt a prop d’Alemanya i Itàlia. La indústria transforma més d’1,3 milions de tonelades d’alumini a l’any, de les quals exporten més de la meitat als mercats europeus i internacionals més competitius, el que es converteix en un sector netament exportador i amb grans expectatives de creixement.

Així ho deixa patent el moment actual que viu el sector en quant a demanda, la qual cosa s’ha vist incrementada en més d’un 21% respecte als temps anteriors a la pandèmia, evidenciant no només una recuperació exponencial dels moments de l’estat de alarma, sinó el potencial d’un sector cada vegada més demandat.

«Si aquesta situació persisteix tan sol un poc més, més empreses s’obliguen a l’estiu a cerrar oa presentar ERTES, davant la imposibilitat de ser competents amb els costos energètics donats. Sol en el sector de la transformació està en joc un 10% de la producció. que, traduit en nombre de empleos, supondría la desaparición automática de 2.000 empleos directos de personal especializado».

Solo des d’octubre de 2021 ja consecució de la dramàtica subida dels preus de l’energia, Europa ha perdut més de 650.000 tonelades de la seva capacitat de producció anual.

Empieza a donar-se una situació en la que l’alumini, una matèria primera crítica, pot deixar de arribar a les més importants cadenas de valor de la indústria espanyola i europea, amb les conseqüències que això pot tenir per als sectors del transport, l’embalatge, la construcció, la maquinaria i l’equipament, els béns de consum o l’enginyeria elèctrica de la nostra economia i la zona euro.

A més, se suma a l’escapament i l’increment dels preus d’altres matèries primeres bàsiques per a la producció del sector, que fa que aquesta situació cada cop més insostenible. Asimisme agregar que, previsiblement, la competència amb altres mercats per les mateixes matèries primeres serà cada vegada major i més difícil.

La nova situació geopolítica que afecta a Europa dibuja un panorama encara més agravat, casi desbocat, arrastrant a una realitat molt per sobre del que un sector com l’alumini pot suportar sí sol amb les regles actuals del joc.

Així, des de l’AEA reclama l’adopció de mesures per part de les autoritats espanyoles i europees immediatament davant un teixit industrial en greu risc que requereix estabilitat en els seus costos de producció.

Sol·liciten mesures urgents que passen per desvincular el preu de l’electricitat al preu del gas de la factura per estabilizar els preus. Així, piden l’actuació decidida del Govern davant la Comissió Europea per modificar el sistema marginalista de fixació dels preus de l’energia elèctrica, “si és possible amb caràcter definitiu, o al menys temporalment”, añaden.

Sugieren implantar preus regulats per a sectors extremadament dependents del cost de l’energia, de forma temporal, amb una fulla de ruta per a la seva eliminació gradual.

També estim pertinent posar en marxa Ayudes de Estado per a empreses afectades pels alts preus, compatibles amb lo expressat per la Comissió Europea.

Apelan a la Comissió i els colegisladors a que actúen sense demora i sense que els tinguin el pols per protegir els puestos de treball europeus i la producció nacional d’alumini d’una major desinversió, “lo que a més podria posar en jaque a les successives parts de la cadena de producción”.

Sol·licitant l’administració espanyola la màxima implicació en aquesta qüestió i l’adopció de quiquiera altres mesures oportunes en les que tinguin capacitat d’acció tendeix a pal·liar la crisi actual energètica sense precedents, donant-los el màxim impuls possible.

Demaneu descarregar la factura elèctrica dels components de recaudació que depenen directament del Govern espanyol. I senyalan, “no hay excusas, ja que la Directiva de la UE sobre fiscalitat de l’energia i la Directiva sobre l’IVA ofereixen flexibilitat als Estats membres”.

Per últim, manifesten el seu suport ferm en la presa de decisions i la seva total predisposició a col·laborar en aquest procés.

Dossier de premsa

[ad_2]

Comparte

Actualidad

Te puede interesar
Relacionado

Servicios de análisis clínicos a domicilio y sus múltiples beneficios

Los servicios de extracciones y análisis clínicos a domicilio han ganado popularidad, brindando comodidad y accesibilidad a quienes necesitan realizarse...

4 razones para planear una ruta por la Sierra de Guadarrama

A poca distancia del centro de Madrid, la sierra...

Características de la educación a distancia como nueva forma de aprendizaje

Según datos del Ministerio de Educación, Formación Profesional y...

El derecho rústico y sus áreas de aplicación en la vida rural

Es una rama del derecho que regula las actividades,...