sábado, septiembre 28, 2024

Reforma laboral. Un nuevo mercado de trabajo para la recuperación económica

Fecha:

[ad_1]

Respaldada per un consenso sense precedents entre Govern, sindicatos i patronals, i tras una completa aprovació parlamentaria, la nova reforma laboral és una realitat consolidada que aborda molts dels grans problemes estructurals del mercat de treball a Espanya, definit des de fa anys per les mateixes. altes tasas de paró (14,5% de la població activa) i la temporalitat (26% de contractes eventuals).

Per conèixer en detall les implicacions que aquest nou entorn representa legalment per a les empreses i els treballadors, Adecco, líder mundial en la gestió de recursos humans, i l’Associació per al Progrés de la Direcció (APD) han organitzat la jornada “Reforma laboral. Un nou mercat de treball per a la recuperació econòmica”, que ha tingut lloc aquest matí a Santiago de Compostela i que ha reunit un centenar d’empreses de la zona. Una iniciativa amb la que apropar a les organitzacions la nova realitat normativa i les seves obligacions com a agents empleadors.

Ana Sánchez, directora de l’APD a la Zona Noroeste, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda a l’esdeveniment d’avui, i ha ressaltat que “la nova reforma és una realitat que aborda els problemes estructurals del mercat laboral i per ell abordem aquesta jornada amb l’objectiu de presentar els aspectes més importants d’aquesta norma”.

Per la seva part, José Oreiro, director d’Adecco a Galícia i Astúries, ha estat el foc en la importància del consenso que tracta aquesta reforma laboral i ha assenyalat que “la reforma té que servir com a element impulsor en la creació d’ocupació i no ho contrari. Per això des d’Adecco volem posar l’accent en traslladar a les empreses els aspectes principals d’aquesta norma amb un objectiu marcat que permet millorar aquesta confiança empresarial per seguir creant ocupació, reduir la precarietat, acabar amb la temporalitat mal entendida, l’economia sumergida i millorar. els salaris”.

“Esta nova ley trenca amb aspectes controvertits de la norma anterior i està en sintonia amb Bruselas i els seus requeriments, sobre tot, quan tenim en joc l’accés als fons de la UE tan necessaris per a la recuperació econòmica del nostre país”, ha valorat. el directivo de Adecco.

A continuació, la directora general de Relacions Laborals de la Xunta de Galicia, Elena Mancha, ha inaugurat la jornada i destacada que “es tracta d’una reforma basada en l’acord que va suposar un abans i un després al nostre mercat laboral. La regulació jurídica laboral s’ha d’adaptar sempre a la realitat social i econòmica que vivim, que és molt canviant”.

Mancha ha fet un repas a les diferents reformes laborals que s’han aprovat des de l’any 1980 enregistrant històries com la Llei d’ocupació, els nous models de contractació i el concepte de flexibilitat, la creació del mecanisme dels ERTE…, fins a arribar a la nova reforma que ha valorat dient que “atendre a reivindicacions importants com a pot ser la subcontratación, encara que no és una reforma de calat com altres anteriors. És important a efectes de temporalitat, pues s’ha abusat molt d’aquesta figura, necessària, però de la que s’ha abusat. Los contratos temporales son necesarios cuando tienen causa, pero a veces se ha usado en fraude de ley”.

“És una norma necessària fruit de l’evolució de la nostra realitat econòmica i laboral. En matèria de treball temporal, hay sectors com la hosteleria -per exemple- que tindrà problemes per adaptar-se a aquesta norma, per això és important que tots canviem el prisma de com ha estat la contractació fins ara i substituir en la nostra mentalitat els contractes temporals per els fijos discontinus. Heu de desenvolupar més reglaments en relació a aquest tipus de contractes, perquè ara no s’han utilitzat molt. Esperem que la reforma laboral pugui suponer un canvi en les relacions laborals actuals i abordar la veritat dels problemes estructurals del nostre mercat de treball”, ha conclòs la directora general de Relacions Laborals de la Xunta de Galicia.

La visió de patronal i sindicats
La jornada ha contat amb dues taules de debat. La primera de ellas ha estado moderada por Ana Sánchez, directora de APD en Zona Noroeste, y formada por Juan Manuel Vieites, presidente de la Confederación de Empresarios de Galicia (CEG), Pedro Blanco, assessor jurídic de UGT Galicia y Xesús Castro, secretari de política institucional i cultura de CC.OO. en Galícia. Han abordat aspectes com l’impacte de la normativa en les empreses gallegues i el paper dels sindicats en la nova negociació col·lectiva.

En aquesta intervenció, Juan Manuel Vieites, president de la Confederación d’Empresaris de Galicia (CEG), ha afirmat que aquesta nova ley “és un bon acord de mínims que suposarà un exercici d’esforç i adaptació a aquesta nova norma. És oportuna perquè ens la pedim Bruselas i perquè sin ella no rebrem els fons europeus necessaris per sortir d’aquesta crisi. A més, els inversors suposen que aquesta norma trae estabilitat i això trae desenvolupament i inversió a nuestra terra”.

“España tiene históricamente problemas serios en el mercado de trabajo de los que la UE venía advirtiéndonos para corregirlos: temporalidad, tipos de contratos… Desde la CEOE siempre hem pensat que la temporalidad es excesiva, sobre todo, en el sector público. Hay empresas com Correos, Paradores o Tracsa que tienen una temporalidad muy por encima de la media (hasta 8 puntos por encima). Las relaciones laborales necesitan estabilidad y esta norma se la dará, tendrá un impacto positivo en nuestra economía siempre que no ens excedemos en la adaptación de la norma”, ha indicat el president de la patronal gallega.

“Aunque aquesta reforma es refuerce el carácter indefinido, los contratos fijos discontinuos no deben usarse de manera abusiva, pero sí son una opción para sectores con alta temporalidad, con campañas puntuales de más trabajo, que son varios a Galicia. Per lo que habrá que promoure desenvolupaments normatius que ayuden a aquesta tarea. Per baixar la temporalitat s’han creat nous contractes com la formació, apostar pel fijo discontinu que trae estalvi de costos i més flexibilitat… però necessitem fer pedagogia amb aquesta nova ley… ara moltes veus parlant de la nova reforma està fomentant la contractació. indefinida, però en realitat aquesta norma no entra en vigor fins al 31 de març, pel que no és responsable d’aquest augment de la contractació indefinida.”, ha declarat Vieites.

Per últim, en relació als salaris, especialment a l’aprovació de la subida del SMI, el president de la CEG ha assenyalat que “la moderació salarial unida a la competitivitat de les empreses és necessària. Trasladar la inflació als salaris pot destruir l’ocupació”.

Per la seva part, Pedro Blanco, assessor jurídic de UGT Galicia, ha assenyalat que “esta norma va a millorar la vida de tots: empreses, treballadors i societat. La seguretat jurídica que és important, igual que la recuperació de la ultraactivitat dels convenis. Encara que intentarem avançar de nou en alguns punts que s’han quedat fora. Haciendo un repaso, quan es legalitzaven les ETTs a Espanya, tots teniam miedo, semblava que havia acabat amb l’ocupació i portam 28 anys convivint amb ellas sent grans generadores d’ocupació. Lo importante es regular los aspectos del mercado de trabajo que haya que cambiar”.

Per otro lado, Xesús Castro, secretari de política institucional i cultura de CC.OO. a Galicia, ha destacat que “la virtut del acord, al tenir que conciliar les opcions de patrons i sindicats, ha fet que tots tenim que cedir parts. Esto ha traído una bona reforma, però confusa que generarà molta litigiositat. Siempre que parlem de diàleg social, el diners forma part de la negociació, però la productivitat no son les empreses ja que sense treballadors no produeixen, per lo que hem d’eliminar la precarietat (no la temporalitat, que no és el mateix). Precariedad no tenir salaris decentes també. S’ofereix contractes com els de les “kellys” que se’ls contrata de manera externalitzada, a media jornada i fent hores complementàries… el problema no és estructural, el problema a Espanya és el fraude, la trampa. Es sangrante que l’Administració Pública tingui la major tasa de temporalitat en la nostra comunitat, en especial en dos sectors com la Sanidad y la Enseñanza, especialmente tras la pandemia que hem vivido”.

Aspectes legals més destacats
La segona taula, moderada per Santiago Soler, secretari general del Grup Adecco, s’ha centrat en aspectes com la contractació i subcontratación, la negociació col·lectiva o els mecanismes vermells. Han intervingut Borja Ríos, socio de Garrigues, Bruno Álvarez, socio de Sagardoy Abogados, i José Antonio Menéndez, responsable de l’àrea laboral de ADV Group.

En paraules de Santiago Soler, secretari general del Grup Adecco: “La reforma afecta a capítols importants del modelo de relaciones laborales: temporalidad, subcontratación, negociación colectiva, flexibilidad, etc. mitjans comunitaris. El reto consisteix a aconseguir que aquesta reducció es ve acompanyada de creació d’ocupació. Per això seguim insistint en la conveniència de fomentar mesures de flexiseguritat, que permeten combinar la mínima flexibilitat necessària amb la creació d’ocupació que el país necessita”.

Per la seva part Borja Ríos, soci de Garrigues, ha matitzat que “la reforma va hacia el futuro y no hacia el pasado. En els últims mesos, se nota un canvi de mentalitat en la contractació, encara que encara no hagi entat en vigor la ley (en alusió al comentari del president de la CEG). Amb aquesta norma s’acota la temporalitat i s’especifica millor quin tipus de contractes temporals es poden utilitzar. A més, s’aposta pel contracte indefinit, però no sabem com se va a aplicar (que harà la Inspecció de Treball davant de certes pràctiques i com la jurisprudencia abordarà i aplicarà aquesta norma). La modalitat contractual que destaca en aquesta ley és el fijo discontinu que pot aplicarse en nous supòsits i que pot ser el contracte que de seguretat als treballadors i la flexibilitat tan reclamada a les empreses davant els pics de productivitat”.

Bruno Álvarez, socio de Sagardoy Abogados, ha reiterat que “per a nosaltres la reforma és moderada i prudent, no deroga l’anterior, però té canvis importants en alguns aspectes de la negociació col·lectiva. El canvi radical es dóna en matèria de contractació, la norma trae nous contractes. La qüestió és que una relació serà temporal o indefinida en funció de la situació de les empreses (cuestió econòmica), si l’activitat és cíclica o no, etc. Les necessitats econòmiques seran les que marquen la contractació i el dret laboral han d’acompanyar aquest escenari ”.

Per últim, José Antonio Menéndez, responsable de l’àrea laboral de ADV Group, ha afirmat que “els grans temporers en aquest país són les administracions públiques. Nuestra tasa de temporalidad és el doble que la media de la UE. Los directores de RR.HH. dicen que no hi ha talent, que la gent se va de la seva empresa… igual no hi ha que legislar sobre la temporalitat, hi ha que veu les condicions dels treballadors. En ciertos ámbitos, hay empresarios que quieren hacerse ricos a costa de los demás, pero la gran mayoría quiere contratar y tener siempre a la misma gente en su plantilla. Si una empresa necessita treballadors, però no en tots els mesos de l’any, hi ha que oferir solucions”.

[ad_2]

Comparte

Actualidad

Te puede interesar
Relacionado

Mapa de Talento transforma la identificación y el desarrollo de habilidades en la era digital

El talento humano ha sido por generaciones el aspecto...

AleaSoft; El Futuro del Mercado Eléctrico en España; Baterías, Hibridación y Rentabilidad

El mercado eléctrico se enfrenta a una revolución energética...

ERP Power Week, el evento imprescindible para la transformación digital de la empresa

En un entorno empresarial que avanza rápidamente hacia la...