sábado, septiembre 28, 2024

SALAS, 30 años de promoción inmobiliaria con una metodología propia de financiación

Fecha:

[ad_1]

Resistir 30 anys en un mercat immobiliari que ha patit nombroses crisis no és un camí fàcil. Si a més no té un gran grup inversor que garanteix un gran volum de finançament, «Es converteix en una rara avis del sector». Y así es como se podría definir SALAS, una gestora immobiliària que, des de la seva seu a Sabadell (Barcelona), porta tres dècades facilitant l’accés a l’habitatge amb un model casi únic.

Y és que una de les particularitats que més difereixen a SALAS d’altres empreses que es dediquen al sector immobiliari és, precisament, el seu model de finançament en les tres vies de promoció d’habitatge en les que treballa: cooperatives, fundacions i habitatges lliures. Tres models clarament diferenciats, però amb alguns punts en comú en quant a finançament es refereix, tal i com a senyalitzat Pep Vila, director de Financiación de SALAS, i Esther Vilà, directora d’Economia i Tesorería de SALAS.

Financiación de las viviendas sociales
Amb uns inicis basats casi en exclusiva en promoure vivienda social, l’equip de SALAS és expert en aconseguir fons per a aquest tipus de promocions, que es fa principalment mitjançant l’impuls de cooperatives de propietaris o de fundacions privades.

Així ho indica Esther Vilà, quien senyala que tant en unas com en altres aproximadament el 20% de la finançament prové dels socis de la cooperativa, és decir, de quienes adquiriran la vivienda (si son promociones impulsades mitjançant cooperativa) a través de subvencions públiques a les que tenen accés a les fundacions, en aquest cas, la Fundació SALAS.

“Amb aquesta primera part es compra el sòl i es cobren altres despeses corrents. A més, pedimos un préstec hipotecari als bancs per al finançament el 80% restant, lo que se dedica sobre todo a la construcción en si de l’edifici” senyala Pep Vila, quien, amb una llarga trajectòria al món de la banca, ara és l’encarregat de tractar amb les entitats financeres per aconseguir aquesta injecció de capital.

actualment, les habitatges socials representen més del 50% del total de pisos que SALAS està gestionant, per lo que l’aposta per aquest tipus de promocions que posa a disposició de la societat uns pisos més asequibles, no només forma part del passat de SALAS, sinó també del seu present i el seu futur.

Pequeñas societats per promoure habitatge lliure
En el cas de la finançament per promocionar habitatges de venda lliure, SALAS també té una metodologia pròpia. En aquest cas, el préstec hipotecari que, de nou, es dedica a l’execució de l’obra, al voltant d’un 50 o 60% del projecte; mentre que els futurs propietaris, a manera de reserva i en diversos pagaments fins a la entrega de les habitatges, pagan sobre un 15% d’entrada. La quantitat restante, que s’utilitza per comprar el sòl i els costos corrents, corre a càrrega d’inversores.

“Cada edificio té darrere una societat, que és la promotora, i que està formada per diversos inversors que posen entre el 5 i el 15% del capital” senyala Pep Vila, quien añade que “recurrimos a unos inversors estables i que participen en diferents promocions, reinvirtiendo el seu capital i diluint el risc en diversos projectes”. D’aquesta manera es busca “cuidar” a aquests inversors ja el seu capital, “perquè el que ens interessa és que voldria treballar amb nosaltres”.

Aquest model, tal i com a senyal Esther Vilà, es va iniciar el 2008, després de la crisi financera. “Antes els bancs et finançaven el 100% o inclòs més. Amb la crisi això va canviar i vam decidir buscar inversors”. Això sí, es va optar per petites societats i “no grans grups que exigeixen rendiments de grans capitals en un calendari molt ajustat, el que obliga a fer edificis molt grans a les afores dels nuclis urbans”.

Precisament gràcies al seu model particular de finançament a l’habitatge lliure, SALAS pot cobrir un nicho de mercat que altres no poden, fent promocions més petites i més cèntricas.

Un procés ordenat i transparent
La financiació de les promocions és un procés que s’inicia de manera paral·lela a la recerca del sòl. “Cuando el departamento de Suelo troba un solar, ja empieza a parlar amb el departament de Financiación per veure com es pot financiar i des de que se formalitzarà la compra fins que s’hagi firmat la hipoteca, hi ha que parlar amb les entitats bancàries”, indica Pep Vila.

Una vegada que els bancs fan una oferta, des de Financiación s’estudien les condicions en conjunt amb el departament dirigit per Esther Vilà, que controla la tesoreria, el pressupost i la contabilitat de cada un d’aquests projectes.

Un minucioso treball en equip que, segons asseguren tots dos directius, els precedeixen a l’hora de parlar i negociar amb les entitats financeres. “Tots los bancs dicen que la informació que els facilitem està molt ordenada i completa, per lo que quan es mira una operació de SALAS se senten còmodes i això genera certa empatía”, senyala el director de Financiación, quien afirma que aquesta comoditat també està provocada perquè “complim amb els compromisos i els terminis marcats amb les entitats”.

“Somos muy transparentes” remarca la directora d’Economia i Finances, “els passem el treball d’una manera molt organitzada durant tot el procés, per lo que quiens s’encarreguen de seguirlo i controlar-lo sempre quieren tornar a treballar amb nosaltres”.

Otra de les particularitats de SALAS és que compta amb un equip d’estudis propi, integrat al departament de Suelo. Amb motiu de la celebració del seu 30 aniversari, SALAS també ha difós un vídeo en el que detalla el funcionament d’aquest departament.

[ad_2]

Comparte

Actualidad

Te puede interesar
Relacionado

Mapa de Talento transforma la identificación y el desarrollo de habilidades en la era digital

El talento humano ha sido por generaciones el aspecto...

AleaSoft; El Futuro del Mercado Eléctrico en España; Baterías, Hibridación y Rentabilidad

El mercado eléctrico se enfrenta a una revolución energética...

ERP Power Week, el evento imprescindible para la transformación digital de la empresa

En un entorno empresarial que avanza rápidamente hacia la...