sábado, septiembre 28, 2024

Solo el 11,8% de los estudiantes matriculados en las disciplinas STEM de FP son mujeres

Fecha:

[ad_1]

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Niña en la Ciència el proper 11 de febrer, s’analitzen les barreres d’entrada d’alumnes en els cicles de FP relacionades amb les àrees STEM.

Incrementar l’accés de les dones a aquestes titulacions és una prioritat en la Formació Professional i també per a Cesur.

Entre el curs 2019/2020 i 2021/2022 l’oferta en cicles STEM de Cesur casi s’ha duplicat amb titulacions en la família d’Informàtica i Sanitat, les més demandades en el mercat laboral actual.

Uno de los grans retos educatius actuals és incrementar la presència d’alumnes en carreres científico-tècniques. A pesar dels esforços dels últims anys, les disciplines conegudes STEM continuen tenint una infrarrepresentación femenina que limita l’accés de les dones al mercat laboral. Segons dades de l’Observatori de la FP, a pesar de la demanda laboral de perfils femenins que sí cursen aquests cicles oscil·la entre el 60% i el 80%, el percentatge de dones matriculades en titulacions STEM és de tan sol el 11,8% , uns dades que posen de manifest la necessitat de seguir treballant en aquesta línia per fomentar la formació en aquesta rama entre els joves al nostre país.

“Aunque el nombre de noies per classe encara és molt baix, sí que hi ha certa evolució en la presència de dones a les disciplines STEM. L’expansió d’internet, dels videojocs o inclòs del fenomen YouTuber i Streamer, ha ajudat a augmentar un poc l’interès de les noies per les disciplines com la informàtica”, indica Beatriz García, professora de la família d’Informàtica al centre Cesur Málaga Este. . Cesur, centre líder de Formación Profesional a Espanya, adapta de forma constant a la seva oferta a les demandes del mercat i per ell ha augmentat un 68% els seus cicles de FP STEM l’últim any, un creixement que casi es duplicarà si comparam el curs 2019. /2020 amb el curs 2021/2022.

Desconeixement formatiu i falta de referents femenins, els principals retocs
Les dades de l’Observatori de la FP mostren un estancament de la bretxa de gènere a les famílies industrials i STEM. Encara que creixi el nombre de dones matriculades en FP per sobre del 7%, la majoria continua decant-se pels cicles d’Imatge personal (88,1%) i Serveis Socioculturales i la Comunitat (86,7%). Solo los ciclos de Sanidad cuentan con una representación destacada de mujeres (75,6%), y la cifra es desploma en ciclos de ámbitos industriales (12%) y STEM (11,8%). La baja presencia de mujeres en estos estudios se acentúa aún más en la FP Dual, en la que a pesar de aumentar casi un 28% las matriculaciones en los ciclos científico-técnicos, la representación en las familias industriales cae al 13% y las STEM al 12%.

El desconeixement de la Formació Professional com a alternativa d’estudis és una de les barreres per formar-se en cicles STEM segons les pròpies alumnes. Es el cas de Assia El Farouk, alumna de 2º curso del ciclo de Sistemas Microinformáticos del centro Cesur Málaga Este. Amb 26 anys, Assia va cursar el batxillerat de ciencias de la salut, i va apostar per una oposició, finalment va comptar amb la seva vocació era la tecnologia, que li havia interessat “desde niña”. “Cuando decidir estudiar el ciclo de FP de informática, una amiga de Reino Unido que es informática em va avisar de que era un món de nens, inclús em preguntava si estava segura de querer formar-me en tecnologia. En aquest moment pensé ¿si els xicos poden, per què no puc?”. Loren Lynch, alumna de 1º de Desenvolupament de Aplicacions Multiplataforma en el mateix centre Cesur, també reconeix que se sentia atraïda per la tecnologia “desde sempre”; però com ella mateixa explica “com no és una matèria que se dé a l’ESO o en Batxillerat, no la contempla com a opció professional”.

Tal i com indica Beatriz García, professora de la família d’Informàtica en el centre Cesur Málaga Este, la falta de referents també es converteix en un hándicap. “Una de les raons del lento augment de noies en àrees STEM és que no mostrem a les alumnes al col·legi lo interessant que son les ciències. Parece que no hi ha exemples de dones científiques, li hem donat molt poca rellevància al paper de la dona en la ciència en general i se nota”, afirma la docent.

Beatriz apunta també a una altra de les grans barreras de l’accés de la dona als cicles científico-tècnicos i alude a “la soledad” i “los estereotips” que es vincula a aquests estudis. “Las chicas que se decantan por estos ciclos saben que van a ser pocas en clase, o quizás sean las únicas, y además imaginan a sus compañeros como el estereotipo de informático ‘friki’ y piensan que no van a encajar en el equipo. Y nada más llejos de la realidad”. Una sensació que tant Assia com Loren reconeix que tuvieron quan decidies començar a estudiar informàtica. “Cuando empecé el curs iba amb un poc de reparo, perquè sabia que eram molt poques noies en classe. De hecho somos 3 alumnas de unos 30”, reconeix Loren.

El miedo al fracàs o la necessitat de complir amb les expectatives socials, son també mieds d’entrada per cursar aquestes titulacions. “És cert que principalment és un món d’homes, som molt poques les que estudiem i treballem en carreres tècniques; lo important no pressionar con que como mujeres tenemos que dar la talla y destacar, sino tener nuestros objetivos y perseguirlos” confirma Assia, y continua: “mis resultats académicos son muy buenos, aunque puedes tener un poco de miedo al principio, una vez que empiezas a estudiar, pots aprobar ¡y amb nota!”.

[ad_2]

Comparte

Actualidad

Te puede interesar
Relacionado

Mapa de Talento transforma la identificación y el desarrollo de habilidades en la era digital

El talento humano ha sido por generaciones el aspecto...

AleaSoft; El Futuro del Mercado Eléctrico en España; Baterías, Hibridación y Rentabilidad

El mercado eléctrico se enfrenta a una revolución energética...

ERP Power Week, el evento imprescindible para la transformación digital de la empresa

En un entorno empresarial que avanza rápidamente hacia la...