[ad_1]
Jordi Hereu, presidente de Hispasat i Maria Jesús Merino, alcaldesa de Sigüenza, han mantingut un diàleg interessant en el marc de la V Edición de la Fira per a la Repoblació de l’Espanya Rural, #Presura21 en el que l’aminorament de la bretxa digital, mitjançant l’ús de tecnologia via satélite, i la pionera Ley de Medidas Económicas, Sociales y Tributarias Frente a la Despoblación y para el Desarrollo del Medio Rural en CLM centraron una conversación que moderó el periodista Roberto Ortega.
Al término del diálogo -uno de los 23 que ha programado la Feria- Merino anunciava que la VI edició de la fira se celebrarà, en 2022, a Sigüenza: “Conozco bien el trabajo de la Asociación El Hueco, y estoy convencida que esta iniciativa ayudará a Sigüenza y nuestra comarca en la lucha contra el reto demográfico”. “El Hueco siempre había planeado Presura como una feria itinerante, y Sigüenza es el lugar ideal para empezar esa itinerancia”, añadía per la seva part Joaquín Alcalde, president de El Hueco.
A més, l’alcaldessa de Sigüenza ha posat de manifest la perspectiva de gènere en una ponència a l’Espai Agora de la fira que va portar el títol ‘#RuralFemenino. Luchar, contra la despoblación des de la igualdad de género’. Merino destacava en les seves paraules el paper de la dona rural davant el reto demogràfic, enregistrant projectes gestionats per dones a la Sierra Norte, i també com el fet de ser la primera alcaldessa a la història del municipi introduir, també d’aquesta manera, la perspectiva. de gènere.
Diàlogo amb Hispasat per apropar la conectivitat via satèl·lit al medi rural
Hispasat és un gestor d’infraestructures que nació l’any 1989 per afrontar un reto polític, garantir la conectivitat a tot el món dels esdeveniments d’Espanya 92. “Nacimos per impuls d’una visió de l’Estat i volem seguir treballant en ell. Estem convençuts del que primer tenim que garantir la connectivitat de tots a Internet i després podrem avançar a la digitalització. No és la nostra activitat més rentable, però és el sentit de la nostra empresa”, va assenyalar Hereu. Merino suscribía les seves paraules: “Igualdad de derechos, igualdad de oportunidades, justicia social y lucha contra el cambio climático, a todo eso equivale que los datos lleguen hoy por hoy al medio rural en igualdad de condiciones”.
Hereu y Merino coincidían en senyalar que l’accés a internet és un instrument al servei de quienes volen acabar amb la desigualdad. En els llocs d’accés remot només es pot garantir internet amb l’ajuda del satèl·lit. A Espanya a més de 2.600 pobles que no disposen d’accés a Internet a un mínim de 10 Mbps i més de 300.000 persones que no poden navegar ni a 2 Mbps, un servei que només permet llegir un correu. Algo que augmenta les diferències. En aquest sentit, Merino recalcaba “que volem accedir a internet de banda ancha en qualsevol punt del nostre territori, al mateix preu, o menor, per les dificultats añadidas que entraña viure en el medi rural, que les que puguin gaudir quienes viuen a les poblacions. més grans. Si ja és possible comptar amb conectivitat de 100 Mbps via satèl·lit, que necessita molta menys infraestructura… ens hem democratitzat. Vamos a fer que els ciutadans del medi rural tinguin els mateixos serveis que el resto. I per suposat, amb les telecomunicacions. Apostem per la conectivitat via satèl·lit, i pensem que podem ser la gran solució -e immediata- per als propers anys al medi rural. Está claro que será imposible que la fibra llegue a todos los rincones. Per això, som els seus prescriptors”, afirmava Merino.
El mig rural no té un segon que perdre. La tecnologia ajuda a afrontar el reto demogràfic, però també ho fan les lleis. Per això, tots dos portavoces obrien un capítol sobre la pionera Ley contra la Despoblación de la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha. Hacía falta legislar, i aquesta Ley, heredera del Manifiesto de Sigüenza, és pionera, avançada i transversal ja que “incorpora la fiscalitat per lluitar contra la pèrdua demogràfica tota vegada que afecta a la pràctica totalitat de les competències que té la Comunitat Autònoma, a més. de afegir la perspectiva de género”, exponía la alcaldesa. Així, en el tram de l’IRPF cedit a les comunitats es planta una desgravació de fins al 25 per cent de la cuota autonòmica per a les persones que tinguin una estada efectiva a les zones rurals; així com la desgravació del 10 per cent per a l’adquisició o rehabilitació d’una vivenda per als que vius o volen viure en el medi rural. “Esta Ley de Castilla-La-Mancha aborda el problema de la despoblación desde una perspectiva global”, reconocía Hereu.
Sigüenza, la comarca de la Sierra Norte -el eje Sigüenza-Atienza- s’ha empenyat a convertir en un actiu davant el reto demogràfic del seu patrimoni monumental i natural. “Y por eso, estamos inmersos ahora en lograr entrar en la lista indicativa para conseguir ser declarados Patrimonio Mundial de la UNESCO, algo que vamos a saber la semana que viene”, anticipava l’alcaldessa de Sigüenza. Aquí va recolzar en el debat la candidatura a Patrimoni Mundial, “que es veurà fortalecida si col·locarem sobre ella una capa digital, posant en el mateix pla el patrimoni natural i el monumental”.
El satèl·lit és una opció immediata per dur a terme dades a qualsevol punt del mig rural, però avui per avui, és més caro. Hi ha una diferència en el preu final que es paga respecte a la fibra. “Estem treballant en la part dels recursos que disposarem dels fons europeus es destinen a cobrir aquesta diferència de preu que suposen a prop de vint euros. La solució de la connexió per satèl·lit és immediata. En menys d’una setmana. La instal·lació financera amb fons FEDER… tenim que aprofitar la huida de la ciutat i fer-ho de forma immediata”, va assenyalar el president d’Hispasat, algo que coincideix de nou plenament amb Merino. “Necessitem que els fons europeus puguin tenir problemes com la conectivitat via satèl·lit. Tenim actualment una Vicepresidència del Gobierno de España dedicada, per primera vegada a la història, al reto demográfico, i aquest és un assumpte fonamental, en aquest sentit”, subscribía.
[ad_2]