sábado, diciembre 14, 2024

FECOMA entregó los premios ES_MAD a las empresas de Economía Social madrileñas que han destacado en 2022

Fecha:

[ad_1]

El dissabte 2 de juliol, la Federación de Cooperativas y de la Economía Social de Madrid (FECOMA) entregó en un acto celebrado en el Centro Cultural Casa de Vacas con motivo del Día Internacional de las Cooperativas sus segundos Premios ES_MAD 2022, galardones que se entregan a empreses que han destacat en el rendiment de la seva activitat i personalitats de l’espai públic econòmic, cultural i social, pel seu suport a l’Economia Social.

L’acte va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Madrid que va cedir el magnífic Centre Cultural Casa de Vacas per conmemorar aquest centèsimo aniversari del Dia Internacional de las Cooperativas, de la Comunidad de Madrid, que sota el conveni de col·laboració amb FECOMA va contribuir a l’organització de aquest acte, i d’altres entitats col·laboradores com a la Fundació GSD, SERYES Correduría de Seguros i l’editorial Vicens Vives.

Va obrir l’acte Carlos de la Higuera, president de FECOMA. De la Higuera afirmà que la primera entrega de Premios ES_MAD, en Garganta de los Montes el passat 03 de juliol de 2021, va marcar un hito en quant a la puesta en valor del treball de les cooperatives i de l’Economia Social i va qualificar les efemèrides i entrega de premis com “un dia de festa, de presa de consciència del que som i el que representem les cooperatives i l’Economia Social”. En l’any en el que se celebra el vigésimo quinto aniversario de FECOMA, l’inici del tràmit parlamentari de la Ley de Cooperativas de la Comunidad de Madrid, además del centésimo aniversario del Día Internacional de las cooperativas, el presidente de FECOMA va citar algunes xifres rellevants. de l’Economia Social. 43.000 empreses espanyoles, a les que corresponen el 10% del PIB i el 12,5% de l’ocupació, són empreses de l’Economia Social tenint la majoria d’elles ADN cooperatiu. “Frente a la inoperancia que a veces mostra l’estat o el lucre a tota la costa que define el mercat, és necessari una societat civil, activa, cooperativa que actúe des i per a les persones”, subrayó De La Higuera.

Miguel Ángel Redondo, delegat de l’Àrea de Govern de l’Economia, Innovació i Empleo de l’Ajuntament de Madrid, s’ha refrat, igualment a la que són necessàries en bona part dels sectors econòmics de la ciutat de Madrid, amb especial atenció “a los consumidores y al sector comercial i a l’agricultura, tan importants durant la pandèmia”. Segons expuso Redondo, les cooperatives i les empreses d’Economia Social treballen amb una sèrie de valors necessaris, com la igualtat, la sostenibilitat o la justícia social, i generen un ocupació amb una resiliència especial en temps de crisi. “Per això, l’impuls decidit a l’Economia Social i Solidària és una de les línies d’acció estratègicas de l’Ajuntament de Madrid, com a sector bàsic per a un desenvolupament econòmic equilibrat”, va afirmar.

A continuació, es va lliurar els ocho premis al millor rendiment amb la FECOMA va distingir a les entitats de l’Economia Social de la Comunidad de Madrid.

El premio a las cooperativas agrarias de Madrid ha estat per a la Cooperativa del Campo Aceitera, S. Coop. Mad, cooperativa amb 240 socis, ubicada al municipi de Villarejo de Salvanés i dedicada a la mudança d’aceituna per a la posterior elaboració i venda d’oli que marca principal és “Pósito”. Va reconèixer el premi al seu president, Ángel García-Patrón. Després de reivindicar la història de l’entitat, i recordar els últims premis europeus obtinguts recentment pels seus productes, va deixar clar els valors que encara avui representen l’entitat històrica. “Es un orgullo recoger el premio en nombre de mi cooperativa que representa historia, cultura, tradición, calidad e innovación, especialmente esta última, que es nuestra razón de ser”, va assenyalar.

El Premio a las Sociedades Laborales de Madrid ha sido para VORTEX, Sociedad Limitada Laboral. VORTEX compte amb 17 anys d’experiència dedicats a la informàtica i les noves tecnologies. És una empresa d’economia social i solidària, perquè considera que el fin social i les persones estan per sobre del capital. Va reconèixer el premi María Dolores Elola quien, emocionada, va fer extensivo a l’equip de VORTEX, “que son los quienes llevan a cabo todas estas iniciativas y quienes hacen posible que esta empresa sea solidaria, manteniendo nuestro ADN”.

El Premio a las Cooperativas de Viviendas y Rehabilitación de la Comunidad de Madrid fue para Galivivienda, Atalayas de la Dehesa, S. Coop. Boig. una societat cooperativa d’habitatges d’àmbit nacional, sense ànim de lucre, formada per centenars de socis que es troben en ella l’habitatge que necessiten un preu de cost rigorós. Va reconèixer el premi un dels seus cooperativistes, Francisco Javier Santos que “agradeció el premi en el nom dels socis, després dels casi quatre anys que ens ha costat tenir les cases, pel motiu de la pandèmia” i va animar a conèixer el món cooperatiu.

El Premio a las cooperativas de consumidores y usuarios de Madrid ha sido para La Garbancita Ecológica, S. Coop. Mad, una cooperativa de Madrid que fomenta el consum responsable agroecològic, autogestionat, popular, ecofeminista i de responsabilitat compartida camp ciutat. Va reconèixer el premi Pilar Galindo, presidenta de la Cooperativa. “Nuestros principios son ofrecer alimentos de temporada, cercanía, recién recolectados y plenos de vitalidad y nutrientes que no emplean productos químicos”, va explicar sobre La Garbancita, deixant per al recuerdo una frase hermosa: “Después de trece anys de cooperativa, no sabíem que era imposible y por eso, lo estamos haciendo”.

El Premio a las empresas de enseñanza de Madrid va ser para la Fundación Hogar del Empleado, FUHEM, que cuenta con tres colegios en la actualidad: Hipatia en Rivas Vaciamadrid, y Lourdes y Montserrat en la ciudad de Madrid. Recogieron el premio Concepción Piñeiro, delegada del Patronato de FUHEM y Víctor Manuel Rodríguez, director de l’Àrea Educativa de FUHEM. “En nom del patronat de FUHEM, agraït aquest premi, que és un impuls per continuar amb el nostre compromís amb els valors de la Fundació, els mateixos que els del cooperativisme: democràcia, sostenibilitat ambiental, compromís amb la justícia social, inclusió i transformació. ecosocial”, va assenyalar Concepción.

El Premi a les cooperatives de treball de Madrid va ser per a l’Escola de Cooperativisme de Vallecas, que té com a objectiu promoure el desenvolupament del cooperativisme als districtes de Vallecas, la intercooperació i generar cultura cooperativa al territori. Recogieron el premi Eva Ortúñez y Esperanza Camarasa, de las Cooperativas Recursos Para La Diversidad y Familias, y Open Hasta el Amanecer, respectivament. Eva Ortuñez va destacar que l’acte “celebra el desenvolupament del cooperativisme”, mentre que Esperanza va registrar l’aportació de les dones al cooperativisme.

El Premio a los socios de la Unión de Detallistas Españoles de Madrid ha sido para el Supermercado El Molar. En aquest supermercat d’un poble petit, com a molts dels socis de UNIDE, té una gran rellevància la figura de Jorge de la Morena, una persona propera, compromesa i positiva, disposada sempre a col·laborar i emprar en els projectes. El premiat va reconèixer com “un gran acerto en la meva vida entrant a la cooperativa UNIDE. D’una altra manera, m’hauria estancat. He recibido un apoyo constante y útil”, va certificar.

El Premio a las Cooperativas de Transporte de Madrid va ser per a la cooperativa FORMATRAVEL, S. COOP. MAD, en concret, al grup de dones que la componen, tant dins del Consell Rector, com al seu paper de societats cooperativistes que es desenvolupen directament l’activitat de transport de mercancías i viatgers. Va reconèixer el premi María Almagro, membre del Consell Rector de la cooperativa i Diana Carmona, socia cooperativista i propietaria d’una empresa de transport. “Agradezco a FECOMA la possibilitat de visibilitzar les cooperatives de transport, activitat que cura del reconeixement social i institucional que mereix pel gran pes que té en el teixit empresarial d’aquest país. Y extiendo este agradecimiento a la unión de cooperativas madrileñas per la seva defensa de la igualdad, de la diversidad, el emprendimiento y de la economía social y por haber elegido a nuestra cooperativa como premiada. El transport és un sector, en el seu origen masculí, i per ello doy gràcies a les entitats que avui són un exemple d’obertura a la veritat i la igualtat real”, va dir María.

FECOMA entregó a continuació dos premis especials. El Premi a la labor artística en qualsevol rama de la cultura que hagin destacat per transmetre els valors, la idiosincràsia del cooperativisme o la imatge positiva de la regió de Madrid a través de la seva obra va ser per a Luis García Montero, poeta, ensayista, crític literario. y catedrático de Literatura Española en la Universidad de Granada, actualment director de l’Institut Cervantes, quien ha elaborat la traducció al castellano del Himno de las Cooperativas de Trabajo Asociado que s’ha presentat oficialment en el Encuentro Mundial del Cooperativismo celebrado en este mes a Sevilla. Luis García Montero va afirmar que la literatura també és un treball de cooperativisme. “Recibimos el treball de molta gent. Jo em va formar com a poeta llegint a García Lorca, a Alberti, Gloria Fuertes o Juan Ramón Jiménez. Voldria agradecerle a FECOMA la entrega del premio, també perquè amb la meva assistència a l’acte he pogut escoltar a persones que han unit la reivindicació amb l’emoció i l’augment, donant un exemple de compromís amb el que fa”, va assenyalar García Montero.

El Premi a la labor solidària desenvolupada directament per institucions oa través de les persones ciutadanes que formaven part de la Comunidad de Madrid es va entregar a Jesús Garzón Heydt, president de l’Associació Trashumancia i Naturaleza, pel seu treball de difusió de la tradició ganadera en la defensa de la trashumancia y el seu paper en la lluita contra el canvi climàtic. Cada any Jesús Garzón transforma el paisatge de Madrid amb el pas de les seves oves pel centre de la capital des de fa 30 anys, enregistrant que existeix un món rural que necessàriament ha d’interactuar amb el mig urbà. Jesús Garzón Heydt va felicitar a FECOMA per haver unit la cultura, l’educació, l’alimentació i el medi ambient a través de les cooperatives “en una labor extraordinària” i va afirmar que “el nou projecte, encara que tingui centenars d’anys d’antiguitat, 800 anys des de la formació a Espanya dels primers gremios de pastors, també és un gran projecte de futur per tornar a omplir Espanya de famílies joves. L’única forma rentable de mantenir el nostre territori viu és la ganaderia, puesto que tots els dies hi ha que mantenirla, fijando la població, i genera una riqueza inmensa d’abono, semillas, carne i també d’adaptació al canvi climàtic tant per la mobilitat de les persones. especies y de las semillas como por los sumideros de carbono, puesto que los pastizales lo emmagatzemen en el subsuelo”.

La menció especial a persones que han destacat en el suport a l’Economia Social de Madrid va recaure en Engracia Hidalgo, pel seu paper en l’impuls del Cooperativisme i l’Economia Social des del Ministeri d’Empleo i Seguretat Social, des de la Consejería d’Economia, Empleo. i Hacienda de la Comunidad de Madrid i actualment com a delegada de l’Àrea de Gobierno de Hacienda en el Ayuntamiento de Madrid. Bajo el mandato de la ministra de Trabajo, Fátima Báñez, y actuando Engracia Hidalgo como Secretaria de Estado, es va aprovar la primera Estrategia Española de Economía Social 2017-2020. Igualment sota el seu mandat es va seleccionar a l’Economia Social com a prioritat d’inversió del Fons Social Europeu, el que ha permès que l’Economia Social fora un dels actors al Programa Operatiu d’Inclusió Social i Economia Social 2017-2020.

Engracia Hidalgo va registrar que en aquell període, “quando miràbamos els números en la crisi de 2011, advertimos que havia un sector on es va destruir menys ocupació: el de la cooperativa i l’economia social, el lloc que és més flexible, s’adapta a les mesures necessàries. per conservarlo. I com a resultat, vas tenir sis punts menys de pèrdua d’ocupació que en el resta d’empreses del nostre país”. Per això, i com havia fet Miguel Ángel Redondo, va afirmar que part fonamental de l’estratègia de Madrid per l’ocupació, son les cooperatives i l’Economia Social.

Per acabar l’acte va actuar el Cor de la Fundació GSD que va interpretar el Himno en castellà del Cooperativismo de Trabajo Asociado. Dirigió el Coro Jerónimo Marín. La letra del himno és de Luis García Montero i la música de Jon Sarasua i Fernando Velázquez.

[ad_2]

Comparte

Actualidad

Te puede interesar
Relacionado

Los tratamientos más destacados en Odontología de Marlon Becerra en 2024

La evolución en el ámbito de la salud oral...

Ges Spa y Belleza, la experiencia ideal como regalo para estas Navidades

La Navidad es el momento perfecto para sorprender con...

Cerrajeros en Barcelona las 24Horas, Clauteck Cerrajería

El sector de la cerrajería desempeña un papel clave...

Cool Pets, una nueva dimensión en el cuidado e higiene de las mascotas

Cool Pets, empresa especializada en el cuidado para mascotas,...